Oreionul este una dintre bolile copilariei, fiind determinata de infectia glandelor parotide. Oreionul este o afectiune destul de frecventa in randul copiilor mai mici de patru -cinci anisori, Romania fiind clasata pe locul al treilea in clasamentul frecventei oreionului la copii.
Oreionul este determinat de contactarea virusului urlian, ce poate fi transmis de cele mai multe ori pe cale respiratorie. Acesta prezinta o capacitate de contaminare destul de mare, avand o rata de raspandire extrem de larga.
Fiind una dintre afectiunile periculoase in randul celor mici, autoritatile au luat o serie de masuri de prevenire. Vaccinul ROR (rujeola, oreion, rubeola) are rolul de a imuniza copiii in fata acestor afectiuni.
Transmiterea bolii este relativ usoara in cazul copiilor care nu au fost imunizati. In cazul in care copilul intra in contact cu o persoana bolnava, virusul se va transmite destul de usor prin respiratie ori prin contactul copilului cu diferite obiecte deja contaminate. Boala poate fi transmisa chiar si cu cateva zile dupa insanatosire intrucat persoana ramane purtatoare a virusului in tot acest timp.
Simptomele oreionului pot fi usor confundate cu cele ale altor afectiuni. Inflamarea ganglionilor din jurul gatului, durere la palpare ori in timpul masticatiei, cefalee, stare de iritabilitate, oboseala si febra sunt semne clare ca micutul s-ar putea confrunta cu aceasta boala a copilariei.
Investigarea oreionului se va face de catre medicul specialist pediatru. Acesta va prescrie tratamente pentru scaderea febrei si cateva analgezice in vederea diminuarii durerilor si starilor de disconfort.
In tot acest timp, parintii vor trebui sa acorde o atentie sporita copilului, prevenind deshidratarea si febra mare. In cazuri serioase, oreionul poate genera afectiuni grave precum pancreatita, meningita, encefalita, orhita ori surditate.