Planificarea unei sarcini are in vedere o serie larga de aspecte, insa unul dintre cele mai importante elemente consta in chiar varsta partenerilor de cuplu.
Daca varsta pana la care o femeie poate deveni mamica coincide cu perioada menopauzei, efectele imbatranirii se pot resimti si in cazul barbatilor, acestia fiind impiedicati sa aduca pe lume bebelusul mult visat. Cu toate acestea, imbatranirea sexuala a unui barbat este mai lenta decat in cazul femeilor, atunci cand la menopauza nivelul de estrogen din organism scade considerabil. Nivelul de testosteron din organism scade destul de lent, afectand in cele din urma fertilitatea masculina si sansele de a deveni tatic.
Chiar si asa, pot exista situatii in care barbatii sa ramana la fel de virili si la varste inaintate, putand concepe un copil in mod surprinzator chiar si la varste trecute de 70 de ani.
Andropauza presupune o perioada sinonima menopauzei care se manifesta cu disfunctii erectile, dar si cu un libidou sexual scazut. In urma instalarii sale tot mai multi barbati ajung sa parcurga o perioada de depresie greu de stapanit. Starea de agitatie si nervozitate sunt alte simptome care insotesc andropauza. Andropauza se instaleaza in jurul varstei de 50 de ani, nivelul de testosteron din organism incepand sa scada in jurul varstei de 35 de ani.
Pentru a preintampina infertilitatea determinata de instalarea andropauzei, medicii recomanda sa planificati sarcina mult dorita la varste mai tinere, atunci cand riscurile nu sunt atat de mari, iar numarul si sanatatea spermatozoizilor nu pot afecta capacitatea barbatului de a procrea.