Cresterea unui copil presupune o mare responsabilitate din partea ambilor parinti. Pentru intarirea relatiei tata-copil acesta va trebui sa se implice activ in cresterea celui mic.
Inca de la venirea acasa de la maternitate, tatal va trebui sa se implice in cresterea copilului, ajutand la ingrijirea sa, schimband scutece ori de cate ori este cazul, participand impreuna cu mama la baita, comunicand cu micutul permanent.
Cu toate acestea, poate exista si posibilitatea ca nasterea unui copil sa il sperie atat de tare pe tata incat sa evite sa faca fata raspunderii de parinte.
Primele luni din viata unui copil nu implica foarte multe activitati intrucat acesta nu beneficiaza de mobilitate. Baita, plimbarea de seara, schimbatul scutecului, fredonarea unui cantecel ori citirea unei povesti – toate pot fi exersate cu succes de ambii parinti.
Atunci cand copilul incepe sa mearga, tatal va putea sa se joace cu copilul, va merge impreuna cu el la locurile de joaca, rasfatandu-l.
Incepand cu varsta de doi anisori apare curiozitatea descoperirii lumii inconjuratoare. De aceea, parintii au responsabilitatea de a-i raspunde atunci cand nu cunoaste si de a-i explica tot ceea ce intreaba. Bineinteles, plimbarile de seara, ingrijirea copilului si preocuparile pentru sanatatea sa raman la fel de importante.
Incepand cu clasa intai tatal va putea sa se implice activ in educarea copilului sau, oferindu-i explicatii teoretice atunci cand are o nelamurire si asigurandu-i sprijinul in orice initiativa scolara.
Cresterea unui copil este o etapa destul de lunga ce necesita multa perseverenta si rabdare din partea ambilor parinti.
Implicandu-se in activitatile de crestere si ingrijire, tatal va deveni mai apropiat de copilul sau, relatia dintre ei consolidandu-se pe tot parcursul vietii.