Alaptarea reprezinta o modalitate sanatoasa de a-ti hrani bebelusul. Cu toate acestea, alimentatia mamei in timpul alaptarii este foarte importanta, asigurandu-i micutului necesarul de nutrienti pentru propria sa dezvoltare.
In timpul alaptarii medicii interzic cu desavarsire prajelile, alimentele grase, afumaturile, ciupercile, castravetii, fasolea, mazarea si capsunile. Consumul lor determina un lapte matern de proasta calitate, balonand bebelusul.
La fel de important este ca in timpul alaptarii, proaspetele mamici sa evite consumul de conserve, cacao, ciocolata, mezeluri si fructe de mare. De asemenea, pastele si produsele de patiserie pot fi daunatoare in toata aceasta perioada.
Fasolea, mazarea, varza, laptele, merele, castravetii sunt alimente care baloneaza si tomani de aceea medicii interzic cu desavarsire consumul lor pana in momentul introducerii diversificarii.
Usturoiul si ceapa pot schimba gustul laptelui, determinand refuzul consumarii sale de catre bebelus. O situatie asemanatoare apare si in cazul consumului de afumaturi.
Pentru a nu dauna sanatatii bebelusului, fructele si legumele trebuiesc consumate doar fierte, sub forma de compot neindulcit.
Cu toate acestea, mama trebuie sa aiba o alimentatie sanatoasa si diversificata, crescand astfel aportul de minerale, vitamine si nutrienti din laptele matern.