Perioada imediat dupa nastere reprezinta o etapa de maxima ingrijorare in viata tinerilor parinti. Preocupari precum asigurarea unei bune alimentatii, unei igiene corespunzatoare, dar si preocupari cu privire la starea de sanatate a copilului sunt episoade ce se consuma treptat in viata oricarui cuplu odata cu apartitia unui copil.
Imediat dupa aducerea copilului de la maternitate acesta va trece printr-o perioada de studiu si analiza din partea parintilor. Va fi desfasat si analizat pe toate partile pentru gasirea unor eventuale defecte ce ar putea fi detectate si reparate inca din vreme. Ii vor fi analizate picioarele, astfel incat sa fie evitat riscul ca acestea sa fie „strambe”, mainile, nasul, ochii, genele, sprancenele, dar si aspectul exterior al pielii.
Observarea oricaror nereguli la gradul de colorare al pielii poate duce la o grava ingrijorare din partea parintilor. Daca pe stratul epidermic al copilului sunt observare pete mai albe la culoare decat restul corpului, nu ezitati sa va adresati imediat medicului pediatru. Poate fi o cauza de depigmentare a pielii.
Medicul specialist va face o analiza aspectului exterior al pielii copilului si va va indica efectuarea unor eventuale teste necesare pentru stabilirea diagnosticului acestuia.
Chiar daca de multe ori exista tendinta catre stabilirea unui diagnostic de leucodermie, boala ce poate fi adesea ereditara, exista si cauze aparte care pot produce aparitia unor astfel de pete albe pe suprafata corpului copilului.
Absenta calciului din organism sau existenta acestuia intr-o cantitate mult prea mica duce la aparitia unor astfel de probleme. Transpiratia abundenta, pielea uscata, infectia fungica sau stresul pot reprezenta alte motive de ingrijorare si cauzele aparitiei unor asemenea probleme. Pielea uscata va fi tratata mult mai usor de catre parinti intrucat se pot administra produse cosmetice bogate in uleiuri minerale si saruri marine, cu ph neutru, fara alcool si sapun, un asemenea continut ducand la aparitia unei senzatii de catifelare a pielii si la disparitia petelor care va ingrijoreaza. Infectia fungica sau transpiratia abundenta vor fi analizate in profunzime de catre medic care va va indruma catre o anumita medicatie. Stresul la un bebelus ar trebui exclus intrucat acesta nu trebuie sa aiba motive de ingrijorare, neavand de ce sa fie stresat, asemeni adultilor.
Asadar, aparitia unor astfel de pete deschise la culoare nu reprezinta neaparat o cauza de depigmentare a pielii, tratarea celorlalte cauze adiacente expuse mai sus poate duce la disparitia acestora.
Articol realizat de Tatiana Tuţă