Imediat dupa nastere, alimentatia mamei trebuie sa fie echilibrata si orientata spre sporirea laptelui matern.
In primele ore dupa nastere, proaspata mamica nu are voie sa manance, ci sa consume doar lichide, fapt generat de incetinirea procesului metabolic determinat de aducerea pe lume a bebelusului si de anesteziile efectuate.
Recomandarile medicilor cu privire la alimentatia femeii imediat dupa nastere sunt orientate in functie de criteriul potrivit caruia mama isi alapteaza sau nu bebelusul. In timpul alaptarii, femeia va trebui sa consume o alimentatie diversificata, bazata pe proteine, minerale si multe vitamine, asigurand dezvoltarea corecta a bebelusului. Cu toate acestea, sunt interzise alimentele care baloneaza ori cele care schimba mirosul ori gustul laptelui matern.
Ori de cate ori femeia se decide sa nu isi alapteze bebelusul, restrictiile alimentare nu privesc decat starea de sanatate a proaspetei mamici.
Cu alte cuvinte, imediat dupa nastere femeia va trebui sa consume multe fructe si legume preparate in stare de compot neindulcit. Laptele, ouale, carnea nu foarte grasa, in special de pui, peste, vita ori curcan, sunt variante pentru a asigura buna dezvoltare a bebelusului, fiind in acelasi timp un suport pentru recuperarea mamei dupa nastere.
Este interzis consumul de alimente care baloneaza precum fasolea, varza, mazarea, intrucat acestea pot crea gaze intestinale bebelusului.
De asemenea, ceapa, usturoiul, afumaturile determina schimbarea gustului laptelui, avand un miros puternic. Nici alimentele grase, prajelile ori dulciurile in exces nu sunt recomandate in primele luni ale alaptarii bebelusului.
Fumatul, alcoolul, cafeaua, sucurile acidulate sunt interzise in aceasta perioada intrucat pot pune sanatatea bebelusului in pericol.