Dezvoltarea nou-nascutului in prima saptamana de viata este destul de rapida.
Imediat dupa nastere, nou-nascutul este slab, are pielea incretita si uneori vinetie si poate fi invaluit de un puf albicios. Toate aceste lucruri sunt determinate de schimbarile de mediu. Trecerea de la mediul intrauterin la cel extrauterin aduce odata cu ea o serie de schimbari carora micutul trebuie sa le faca fata.
Aspectul nou-nascutului in primele clipe dupa nastere nu este tocmai cel pe care l-au visat parintii. Acesta va avea capul mai mare decat restul corpului, creand o discrepanta inestetica in aspectul sau. Cu toate acestea, lucrurile se vor schimba destul de rapid, nou-nascutul va lua in greutate, pielea i se va face rozalie si va incepe sa semene cu cel din imaginatia mamei.
In prima saptamana de viata, nou-nascutul nu vede destul de clar. Destul de greu acesta intrezareste chipul mamei ori al persoanelor care se afla in apropierea sa. De asemenea, parintii vor avea senzatia ca micutul are ochii incrucisati, fapt care va trece pe parcurs.
Apropierea de mama are un rol hotarator inca din primele clipe de viata. Micutul se va simti in siguranta atunci cand este tinut in brate de catre mama sa, cunoscandu-i mirosul si vocea. De asemenea, alaptarea acestuia intareste afectiunea dintre cei doi, fiind in acelasi timp benefica pentru buna sa dezvoltare.