Nasterea prin cezariana impune o perioada de minim trei zile de spitalizare pentru ca medicii sa se asigure ca totul decurge perfect normal. Recuperarea dupa nasterea prin cezariana implica parcurgerea unei perioade mai lungi decat in cazul nasterilor obisnuite datorita profunzimii taieturii.
Datorita interventiei chirurgicale, proaspata mamica va resimti pentru o perioada destul de lunga de timp senzatiile dureroase, recuperarea postpartum fiind mai anevoioasa. In primele 12 ore de la nastere femeia va sta internata in salonul de terapie intensiva, cadrele medicale tinand-o sub supraveghere si sub administrarea unor analgezice puternice in vederea diminuarii durerii.
In urmatoarele ore de spitalizare, proaspata mamica va intra in contact cu bebelusul, il va putea alapta si ingriji. De asemenea, alimentatia sa incepe sa reintre in normal, la inceput fiind bazata mai mult pe lichide, urmand ca dupa primul scaun sa i se permita sa consume alimentele sanatoase pentru alaptarea celui mic.
Taietura provocata de nasterea prin cezariana presupune o atentie aparte. Medicii ii vor recomanda femeii sa se fereasca sa ude zona, cel putin pana in momentul in care ii va fi luat pansamentul si i se vor scoate firele. Mentinerea zonei curate, ferita de particulele de praf reprezinta o necesitate pentru a grabi procesul de recuperare.
Perioada de lahuzie dupa nasterea prin cezariana nu difera foarte mult de cea a nasterilor obisnuite. Femeia va elimina, de regula, cam aceeasi cantitate de lohii, de culoare asemanatoare. Durata acestei perioade este de circa 6 saptamani.
In cazul nasterii prin cezariana orice femeie are nevoie de sprijinul familiei in ingrijirea bebelusului, mai ales pentru ca acesteia ii sunt interzise ridicarea de greutati si depunerea de efort fizic. O buna parte din vreme aceasta va trebui sa aiba parte de multa atentie din partea celorlalti, putandu-si tine in brate bebelusul, insa cu multa atentie in asa fel incat sa se evite ruptura operatiei.
Venirea pe lume a unui nou bebelus este conditionata de parcurgerea unei perioade de circa 10-12 luni pana in momentul urmatoarei conceperi. Cu toate acestea, totul depinde de sanatatea si modalitatea de recuperare a mamei.