Dorinta de a avea un copil este resimtita la nivelul ambilor parteneri, facand parte din categoria celor mai serioase decizii. Cu toate acestea, dupa incercari sexuale repetate, partenerii pot avea probleme in incercarea lor de a avea un copil.
Daca de cele mai multe ori cauza infertilitatii de cuplu porneste de la femeie, pot exista situatii la fel de frecvente in care cauza sa apartina barbatului. Oligospermia reprezinta una dintre afectiunile cele mai des intalnite la barbati atunci cand se confrunta cu infertilitatea.
Oligospermia presupune scaderea nejustificata a cantitatii de spermatozoizi, lucru care ingreuneaza procesul de concepere a unui bebelus. Aceasta afectiune este diagnosticata de catre medicii specialisti in urma unei examinari generale si a unei discutii avute cu partenerii de cuplu din care sa reiasa istoricul medical al familiei, detalii despre obiceiurile alimentare ale barbatului, numarul si durata raporturilor sexuale neprotejate, dar si in urma unor analize de specialitate, efectuate la nivelul lichidului seminal. In acest fel medicii vor reusi sa observe cantitatea de spermatozoizi detinuti de sperma barbatului, folosindu-se de un microscop. In cazul in care numarul acestora se situeaza sub valoarea de 20 milioane, atunci medicii se pot pronunta asupra oligospermiei, oferind variante de tratament.
Tratamentul oligospermiei poate fi de doua feluri – chirurgical ori medicamentos. In cazuri grave medicii pot recomanda tratamentul chirurgical, insa numai atunci cand tratamentul medicamentos nu da rezultate. Antibioticele ori tratamentele hormonale pot indeparta cauza care a determinat micsorarea numarului de spermatozoizi.
Tot ca masura de tratament, medicii pot recomanda adoptarea unui stil de viata sanatos, o alimentatie echilibrata, bogata in vitamine, fibre si minerale, dar si renuntarea la vicii precum fumatul, alcoolul, cofeina ori drogurile, periculoase atat pentru sanatatea vietii de cuplu, cat si pentru sanatatea bebelusului mult visat, in curs de concepere.