Ingrijirea nou-nascutului face parte din categoria celor mai ingrijoratoare preocupari ale parintilor incepatori. Urechile celui mic necesita o atentie aparte si alocarea unei perioade de timp pentru a efectua toate manevrele sugerate de medicul pediatru.
Orice parinte are tentatia sa isi testeze nou-nascutul la nastere, asigurandu-se ca vede, aude, respira si are toate partile exterioare ale corpului prezente si la locul lor. Cu toate acestea, in primele ore dupa nastere si chiar in prima saptamana, nou-nascutul nu aude perfect intrucat acest simt nu este inca bine dezvoltat. Asa ca nu trebuie sa te surprinda atunci cand, desi il strigi, nou-nascutul nu iti raspunde si nici macar nu intoarce capul dupa sunetul auzit. Va avea nevoie de mai mult timp pentru ca auzul sa poata fi complet dezvoltat. Medicii considera ca un nou-nascut poate auzi destul de bine incepand cu prima luna de viata, insa va putea raspunde la stimulii externi abia dupa varsta de trei luni. Cu alte cuvinte, nu trebuie sa te sperii atunci cand observi ca micutul nu intoarce capul si nici nu aude asa cum ai avea pretentia.
In cazul in care observi ceva cu totul diferit la copilul tau, atunci cand acesta nu reactioneaza in niciun fel atunci cand bati puternic din palme chiar langa el te poti adresa medicului specialist in vederea efectuarii unor teste de auz pentru nou-nascuti, spulberand astfel orice urma de indoiala. Testele sunt obligatorii si atunci cand micutul se trage din familii cu un istoric medical defectuos precum surditate.
Ingrijirea urechilor nou-nascutului se va face cu ajutorul unei comprese sterile, inmuiata in ser fiziologic si nicidecum cu ajutorul betisoarelor de urechi, fiind contraindicate in randul copiilor, putand infecta urechea ori, in cazuri grave, produce surditate, fiind afectat timpanul. De asemenea, parintii trebuie sa isi fereasca micutul de zgomotele foarte puternice, expunerea intr-un astfel de mediu generand probleme de auz greu de remediat.