Nou-nascutul la trei saptamani se aseamana destul de mult cu cel pe care ti l-ai imaginat pe parcursul celor noua luni de sarcina. Acest lucru se explica prin faptul ca va incepe sa ia in greutate si se va acomoda din ce in ce mai bine cu mediul extrauterin.
Daca pana la aceasta varsta nou-nascutul avea un program de somn pe care il respecta cu strictete, somnul sau fiind unul lin, fara episoade lungi de plans, incepand cu aceasta saptamana de viata micutul s-ar putea confrunta cu colicile abdominale. Colicile abdominale apar in primele saptamani de viata ale nou-nascutului si dureaza cateva saptamani, fara a exista o explicatie medicala concludenta in ceea ce priveste aparitia acestora.
Tot in aceasta saptamana, mama va fi surprinsa sa observe ca intelege tonalitatea plansului micutului. Va cunoaste dupa modul in care acesta va plange ca ii este foame, sete, ca vrea sa fie alintat, sa fie schimbat ori plimbat.
In cea de-a treia saptamana dupa nastere, micutul va experimenta …suzeta. Reflexul de supt se dezvolta chiar si sub aceasta forma, fapt ce ii determina pe parinti sa le ofere suzeta tocmai pentru a-i linisti. Cu toate acestea, medicii recomanda sa amanati cat mai mult acest moment sau chiar sa nu i-o oferiti deloc. Acesta se va obisnui cu sanul mamei, va cunoaste cum anume sa procedeze pentru a se hrani. Va rade si se va bucura ori de cate ori este tinut in brate de catre mama, linistindu-se la sanul acesteia ori de cate ori este suparat.
In plus, nou-nascutul isi va surprinde parintii ridicand putin capul ori atunci cand isi va privi insistent parintii. Ii va placea la nebunie sa fie plimbat si scos la aer liber alaturi de mama sa.
Cu toate acestea, in primele trei saptamani de viata parintii nu trebuie sa se astepte la schimbari spectaculoase. Progresele micutului sunt destul de mici si uneori putin vizibile. Chiar daca parintii sunt grabiti sa isi vada copilul stand in fundulet, alergand ori vorbind, va trebui sa stiti ca inca nu a venit momentul.