Curiozitatea copilului este destul de mare, asa ca parintii vor putea fi pusi in fata unor intrebari mai dificile la care raspunsul nu poate fi enuntat in mod direct.
Inca din primii ani de viata veti fi surprinsi sa constatati ca micutul va adreseaza o serie larga de intrebari. „De ce trebuie sa merg la scoala ori la gradinita?”, „De ce pleci la serviciu?, „De ce sunt fetita si nu baiat?”- sunt doar cateva dintre intrebarile la care parintii nu gasesc intotdeauna cel mai potrivit raspuns.
Lucrurile sunt putin mai complicate in cazul in care copilul va adreseaza intrebari de genul „Eu cum m-am nascut?”, „Exista barza?”, „De ce se saruta adultii?”, „De ce baietii sunt diferiti de fetite?”. In astfel de cazuri parintii par sa nu cunoasca cum sa reactioneze si mai ales ce sa le raspunda. Un raspuns de genul „vorbim altadata” sau „este rusine sa imi adresezi o astfel de intrebare” va putea genera alte si alte intrebari ori chiar nemultumirea copilului.
Mai inainte de toate ar trebui sa fii incantat atunci cand copilul indrazneste sa iti adreseze astfel de intrebari. Nevoia de cunoastere si dorinta de a face fata necunoscutului genereaza o serie intreaga de probleme in mintea copilului, carora el singur nu le poate raspunde. Tocmai de aceea apeleaza la ajutorul parintilor, persoanele cele mai apropiate si cu care pot discuta liber orice problema. Ori de cate ori te simti pregatit incearca sa ii raspunzi la intrebari, insa cu atentie in asa fel incat sa te poti face inteles.
Foloseste termeni apropiati de gandirea celui mic, ofera-i exemple adaptate varstei si nu il certa niciodata pentru ceea ce a indraznit sa te intrebe. In acest mod nu vei face altceva decat sa iti transformi propriul copil intr-un introvertit.
Ori de cate ori consideri ca intrebarea pusa necesita explicatii amanuntite, pe care copilul nu le-ar putea intelege este indicat sa incerci sa directionezi discutia acolo unde vrei sa ajungi – pe un teren cat se poate de sigur. Cu alte cuvinte daca copilul va adreseaza intrebarea „Cum m-am nascut?” si gasesti nepotrivit sa ii oferi un raspuns intrucat nu l-ar putea intelege, vino cu o idee noua de joaca si ai sa vezi ca lucrurile o vor lua intr-o cu totul alta directie, convenabila tie.
Cu toate acestea, specialistii avertizeaza asupra acestor lucruri, considerand putin indicata o astfel de solutie si gasind potrivit ca parintii sa le ofere raspunsuri la toate intrebarile si nelamuririle copiilor. Doar in acest fel ei vor fi mult mai pregatiti pentru nevoile vietii. In plus, este posibil ca micutul sa auda chiar dintre prieteni ori colegi raspunsul la o anumita intrebare la care tu ai refuzat sa ii oferi raspunsul. Asa ca, pentru a evita ca adevarul sa fie distorsionat datorita incapacitatii de intelegere a copiilor, incearca sa ii explici chiar tu adevaratul sens al lucrurilor.