Nasterea unui bebelus presupune intarirea instinctului matern inca din primele clipe de viata ale celui mic.
In cazul in care vei opta pentru nasterea obisnuita ori pentru nasterea prin cezariana cu anestezie epidurala iti vei putea vedea bebelusul imediat dupa expulzie, putand sa il tii in brate cateva minute, sa il mangaii si sa il ocrotesti, spunandu-i „bun venit!” in aceasta lume uneori nedreapta.
Prima intalnire dintre mama si bebelus nu face altceva decat sa intareasca relatiile dintre cei doi, pe de o parte micutul se va simti in siguranta alaturi de mama sa – persoana pe care acesta o cunoaste cel mai bine, iar pe de alta parte mama va deveni din ce in ce mai protectoare, gratie instinctului matern.
Cercetarile demonstreaza ca dezvoltarea instinctului matern are loc inca din momentul venirii pe lume a bebelusului.
Prima intalnire cu bebelusul poate fi de-a dreptul cutremuratoare. Femeia isi va admira bebelusul in totalitate, il va mangaia, fiind coplesita de dragoste si de bucuria de a-si intalni pentru prima data micutul mult visat in toata perioada sarcinii.
Nou-nascutul va arata putin diferit fata de imaginea pe care v-ati reprezentat-o in minte pe parcursul sarcinii. Va avea pielea putin cutata datorita faptului ca stratul de grasime de sub aceasta nu este atat de mare. In plus, va putea fi invaluit intr-un strat de meconiu, substanta de culoare verzuie ce l-a protejat pe cel mic in toata perioada sederii sale in uterul mamei. In plus, cutia craniana va fi putin mai mare decat cea a restului corpului, disproportia reglandu-se pe masura ce va creste.
Cu toate acestea, nou-nascutul este puiul tau si il iubesti asa cum este, neconditionat. Fiecare parinte ajunge sa afirme ca propriul copil este cel mai frumos dintre toti aceia care s-au nascut in acea perioada.
Bebelusul iti va putea zambi, va putea face o grimasa, te va privi si se va linisti atunci cand ii vei vorbi, mai ales pentru ca acesta iti cunoaste destul de bine vocea si mirosul. Linistea pe care i-o ofera mama in aceasta perioada este esentiala pentru ca micutul sa se poata simti in siguranta, dezvoltandu-se corect, adaptat varstei sale.
Este important ca, inca de la prima intalnire dintre mama si bebelus, acesta sa fie pus la sanul mamei, fie doar si pentru a mima acest reflex.