Forcepsul si vacuumul extractor sunt doua instrumente folosite destul de des in cazul nasterilor cu probleme, atunci cand viata si sanatatea bebelusului ori a mamei ar putea fi puse in pericol.
Forcepsul si vacuumul extractor sunt folosite in situatii de urgenta atunci cand efortul depus de mama este destul de mare ori atunci cand exista semnalmente ca bebelusul ar putea suferi vreo afectiune care sa ii puna sanatatea in pericol.
Cele doua instrumente de nastere sunt folosite atunci cand mama este epuizata si nu mai poate depune niciun fel de efort pentru a impinge in continuare in vederea expulziei bebelusului.
De asemenea, in cazul in care capul micutului este prea mare atunci se poate intampla ca acesta sa se blocheze in pelvisul mamei. O afectiune care i-ar putea pune viata in pericol si care necesita extragerea acestuia de urgenta ar putea impune nasterea in acest mod.
Forcepsul reprezinta un instrument cu capetele sub forma de lingura, asemenea unor clesti. Chiar daca multe mamici nu isi doresc sub nicio forma sa se foloseasca forcepsul la nastere, in realitate tehnicile actuale sunt destul de moderne si nu pun deloc sanatatea bebelusului in pericol. Singurul dezavantaj este acela ca micutul ar putea prezenta mici vanatai ori hematoame la nivelul capului imediat dupa nastere, dar care se vor resorbi in cateva zile dupa acest moment.
Vacuumul extractor presupune extragerea de urgenta a bebelusului. Acesta este un aparat care are o forta de absorbtie destul de mare, reusindu-se astfel tragerea bebelusului in afara corpului mamei. Folosirea sa va putea determina aparitia unor edeme la nivelul capului bebelusului. Pana si acest lucru se va resorbi in timp scurt dupa nastere, nefiind periculoasa pentru sanatatea micutului.
Aceste instrumente sunt folosite de catre medici numai in situatii de urgenta. Un dezavantaj al folosirii acestora consta in acordarea unui scor Apgar mai mic in momentul nasterii.