Inca din momentul aparitiei primului dintisor de lapte parintii se preocupa de ingrijirea acestora, asigurand un periaj corect si o igiena dentara corespunzatoare varstei.
Potrivit medicilor specialisti pedodonti igiena dentara ar trebui sa se efectueze inca din primele luni de la nastere, chiar si atunci cand bebelusul nu are inca niciun dintisor. Initial, parintii vor asigura un periaj si o igiena corespunzatoare gingiilor, asigurand in acest fel niste alveole dentare sanatoase, puternice, care sa faca fata nevoilor dintilor de lapte.
Un alt avantaj al periajului timpuriu consta in capatarea deprinderilor de igiena chiar de catre cel mic inca din primele luni de viata. Cu alte cuvinte, printr-un periaj corect micutul va capata obisnuinta de care are nevoie pentru propria sa ingrijire.
Ulterior, atunci cand primii dintisori si-au făcut deja aparitia, igiena dentara si periajul devin o obligativitate pentru sanatatea micutului.
Parintii vor trebui sa dea dovada de rabdare, intelegere, aratandu-le pas cu pas cum anume sa procedeze atunci cand se vor spala pe dinti, tehnicile de periere, durata unui periaj corect si momentul in care ar trebui sa se spele pe dinti. Fiecare etapa presupune explicatii coerente, adaptate capacitatii copilului de intelegere, rabdare si perseverenta. La inceput, veti porni prin a-l ajuta in mod direct, pentru ca mai apoi sa il determinati sa isi creeze propra independenta in ingrijirea personala.
Pasta de dinti va trebui sa fie adaptata varstei, cu un continut scazut de fluor, daunator in cantitati mari pentru sanatatea bebelusului. La fel de importanta este alegerea periutei. Criteriile de selectie sunt corespunzatoare varstei bebelusului, fiecare periuta avand instructiuni de folosire potrivit acestui criteriu. Nu folositi niciodata o periuta pentru adulti intrucat nu va fi la fel de folositoare, putand crea leziuni la nivelul cavitatii bucale a bebelusului. De asemenea, este interzis cu desavarsire imprumutul periutei de la o alta persoana, riscul de transmitere al infectiilor microbiene fiind destul de ridicat.
Ori de cate ori aveti o suspiciune referitoare la sanatatea dentara a bebelusului, adresati-va medicului specialist!