In tarile occidentale tot mai multe gravide aleg sa isi aduca bebelusul pe lume acasa. Nasterea la domiciliu a devenit, asadar, o moda atat pentru oamenii de rand, cat si pentru vedetele internationale. La noi in tara, nasterea la domiciliu nu poate fi exersata decat in situatii de urgenta, nefiind inca o practica la fel de uzuala.
Nasterea la domiciliu presupune aducerea pe lume a bebelusului chiar in propria locuinta, femeia fiind asistata de catre un medic ori de catre o moasa. Acest tip de nastere este vaginala, nasterea prin cezariana fiind posibila doar in mediul intraspitalicesc. In cazul in care mama si bebelusul se afla in afara oricarui pericol, atunci cei doi nu vor mai fi transportati la spital, fiind tinuti sub supraveghere de catre cei apropiati vreme de cateva zile.
Asa cum aminteam, in tarile occidentale multe mamici prefera sa isi aduca pe lume bebelusul in acest mod. Unul dintre criteriile de baza pe care il iau in considerare acestea consta in faptul ca bebelusul se va obisnui imediat dupa nastere cu mediul de acasa, din locuinta in care se va trezi in fiecare dimineata. Pentru unele mamici nasterea la domiciliu reprezinta una dintre solutiile cele mai relaxante si cele mai putin costisitoare. Acestea vor beneficia de tot confortul, de ajutorul apropiatilor, vor putea sta imbracate in propria lor vestimentatie si vor fi mult mai degajate, inspirand aerul cald al locuintei, comparativ cu aerul intraspitalicesc.
Cu toate acestea, nasterea la domiciliu nu este permisa ori de cate ori mama prezinta o anumita afectiune care ii poate pune viata ori sanatatea in pericol ori atunci cand exista vreo suspiciune ca bebelusul s-ar putea naste cu malformatii. Sarcina multipla este o alta cauza care ar putea determina medicii sa refuze nasterea la domiciliu.
Ori de cate ori travaliul are o durata mai mare decat este firesc, nu exista dilatatie a colului uterin, exista riscul ca bebelusul sa se nasca cu cordonul ombilical infasurat in jurul gatului ori atunci cand exista anumite anomalii in timpul nasterii, precum placenta abruptio, sangerari maronii, inposibilitate de eliminare a placentei, mama este transportata de urgenta la spital pentru a primi ingrijirile necesare si pentru ca nasterea sa se desfasoare in mod firesc, fara pericole.
De asemenea, in cazul in care dupa nastere bebelusul prezinta anumite malformatii ori anumite afectiuni care ii pot pune viata ori sanatatea in pericol, atunci decizia medicilor va fi aceea de internare medicala de urgenta. Intr-o astfel de situatie, mama va insoti bebelusul, fiind persoana de care are cea mai mare nevoie.