Somnul nou-nascutului este esential pentru propria sa dezvoltare. Tocmai de aceea, multi parinti se preocupa de crearea unui ambient cat mai placut odata ajunsi acasa de pe treptele maternitatii.
Cu toate acestea, nu toti nou-nascutii au un somn neintrerupt, multi plang, se rasucesc si nu reusesc sa se linisteasca pentru un somn odihnitor. De-a lungul timpului au fost descoperite anumite metode pentru ca nou-nascutul sa poata fi adormit mai usor.
Cantecul de leagan
Una dintre solutiile cele mai potrivite este cantecul de leagan. Vocea calda a mamei, dar si ritmul lent al melodiei ii va stimula destul de bine centrii nervosi, reusind sa adoarma destul de repede.
Dormi impreuna cu el
Multi nou-nascuti au nevoie de siguranta si tocmai de aceea, atunci cand isi vad mama dormind se gandesc ca poate ar fi bine sa traga si ei un „pui”de somn.
Nu te uita niciodata in ochii micutului
Una dintre strategiile de baza pentru ca nou-nascutul sa adoarma este ca mama sa evite sa isi priveasca puisorul in ochi intrucat mai mult ca sigur acesta va dori sa vorbeasca, se va bucura nespus de mult ca o are in preajma incat va uita de somn si de starea de oboseala.
Atingerile mamei
O alta metoda pentru a adormi nou-nascutul consta in atingerea afectuoasa a mamei. Inca din mediul intrauterin mama este singura persoana cu care a fost obisnuit si tocmai de aceea, atingerile sale pot produce un astfel de efect.
Alaptarea
Chiar daca pare surprinzator, tot mai multi nou-nascuti ajung sa doarma la sanul mamei. Dupa ce a mancat suficient, nou-nascutul se va concentra asupra somnului. Si unde poate fi mai bine decat la pieptul mamei… 🙂
Asigura-te ca incaperea este destul de confortabila
Nou-nascutul nu va putea sa doarma intr-un mediu prea calduros sau prea friguros. Tocmai de aceea, parintii trebuie sa asigure o atmosfera optima, regland temperatura in functie de solicitarile micutului.