Dupa nastere proaspata mamica va intra intr-o perioada de recuperare postpartum. Lauzia reprezinta o etapa esentiala din viata oricarei proaspete mamici, fiind generata de eliminarea lohiilor.
Eliminarea lohiilor inseamna o curatare a cavitatii uterine imediat dupa nastere. Durata acestora este, in medie, de circa sase saptamani. La inceput, acestea vor fi mai abundente si mult mai intense din punctul de vedere al coloraturii, semanand destul de mult cu o menstruatie mai abundenta. Cu timpul, acestea vor fi mai reduse cantitativ, culoarea lor fiind mai pala.
De regula, lohiile sunt mai intense in primele doua-trei saptamani. Ulterior, culoarea de rosu intens se va modifica treptat, capatand un aspect rosiatic, uneori galbui, pana spre alb.
Pe parcursul perioadei de lauzie, proaspata mamica va trebui sa tina cont de o serie de indicatii oferite de medicii specialisti in momentul externarii sale din maternitate.
Masurile de igiena personala sunt deosebit de importante in tot acest timp. Femeii i se va recomanda sa nu se spele in cada, intrucat caldura va putea mari cantitatea de lohii eliminate, putand genera uneori puternice hemoragii. Asadar, imediat dupa nastere femeia va trebui sa isi faca dusuri scurte, nu foarte calde si nici reci. Va trebui sa evite spalaturile interne, putand provoca numeroase infectii destul de periculoase.
Potrivit medicilor, in perioada de lauzie femeia este mult mai expusa riscului contactarii unor infectii periculoase. Tocmai de aceea, va trebui sa se fereasca pe cat posibil de contactul cu anumiti factori bacterieni.
Dupa nastere, femeia va trebui sa evite sa intretina raporturi sexuale cu partenerul de cuplu, cel putin pe intreaga durata a perioadei de lauzie. Cu alte cuvinte, sexul dupa nastere este permis abia atunci cand proaspata mamica a scapat de eliminarea lohiilor, dupa minim sase saptamani si numai dupa o evaluare clinica efectuata de catre medicul specialist.
Dereglarile hormonale ce survin dupa nastere sunt o cauza pentru care femeia este predispusa riscului depresiei postpartum. Tocmai de aceea, mamica nu va trebui lasata niciodata singura, avand suportul familiei in cresterea si ingrijirea copilului. In plus, aceasta nu va trebui sa treaca prin momente dificile intrucat poate exista riscul dezvoltarii unor afectiuni neurologice destul de grave.
In perioada de lauzie, femeia are, poate, nevoie de tot atata sprijin ca si copilul. Tocmai de aceea, tatal copilului, bunicii si toti cei apropiati vor trebui sa se implice, ajutand-o in cresterea micutului.