Vindecarea icterului fiziologic al nou-nascutului poate fi influentata si de alaptarea micutului.
In primele zile dupa venirea sa pe lume, orice nou-nascut capata un aspect destul de diferit fata de cel din momentul nasterii, ingalbenindu-i-se pielea si albul ochilor destul de mult. Acest lucru se datoreaza icterului fiziologic.
Icterul fiziologic reprezinta o stare normala prin care trece organismul nou-nascutului in primele clipe de viata. Acesta se va ingalbeni datorita excesului de bilirubina secretat de organism. Bilirubina reprezinta un pigment galben secretat de sange, ce apare datorita distrugerii celulelor rosii imbatranite din corp. In toata perioada icterului fiziologic, organismul incearca sa elimine surplusul de bilirubina din corp.
Cu alte cuvinte, icterul fiziologic este o stare perfect normala. Insa, nu putini sunt parintii care ajung sa se sperie atunci cand isi vad nou-nascutul mult mai galben decat s-ar fi asteptat, cautand numeroase remedii pentru vindecarea acestei stari.
Icterul fiziologic apare si trece de la sine, fara a fi nevoie intotdeauna de un tratament de specialitate. De regula, acesta apare in primele doua-trei zile de la nastere si diapare in maxim trei-patru saptamani. Prelungirea duratei de vindecare necesita supraveghere medicala de specialitate si tratament adecvat.
Potrivit specialistilor, vindecarea icterului fiziologic poate fi influentata si ajutata de continuarea alaptarii. Tocmai de aceea, medicii recomanda sa nu se intrerupa alaptarea pana in momentul in care bilirubina va fi elimina din organism in totalitate.
Legatura dintre alaptare si icterul fiziologic este destul de simpla. Primind o cantitate insuficienta de lapte, nou-nascutul va avea mai putine scaune, fapt care nu il va ajuta pe acesta sa elimine cu usurinta bilirubina. Cu alte cuvinte, numarul scaunelor pe care il are un nou-nascut influenteaza durata icterului fiziologic. In cazul in care bilirubina nu este eliminata prin scaun, aceasta va fi preluata de sange direct din intestinul gros al copilului.
Oprirea alaptarii si inlocuirea acesteia cu biberonul nu reprezinta o solutie eficienta in aceasta situatie. Medicii recomanda o alimentatie echilibrata pentru mama care sa sporeasca cantitatea de lapte matern, precum si pozitionarea corecta a bebelusului la san.