Riscul de inecare cu mancare este destul de ridicat in randul copiilor mici. Tocmai de aceea, parintii trebuie sa fie familiarizati cu modul de executare al manevrei Heimlich.
Manevra Heimlich reprezinta o masura de prim ajutor, exersata atunci cand copilul se afla in pericol de sufocare, caile respiratorii ale acestuia fiind obstructionate cu anumite resturi de mancare ori anumite obiecte casnice pe care copilul si le-a introdus in gurita.
In astfel de situatii parintii trebuie sa fie familiarizati cu manevrele de resuscitare ce trebuiesc efectuate. Resturile de mancare sau obiectele introduse in gurita se pozitioneaza la nivelul traheei, blocand capacitatea de respiratie a copilului.
Manevra Heimlich consta in asezarea persoanei care acorda sprijinul in spatele copilului, pozitionandu-se cu bratele de jur imprejurul taliei micutului.
O mana se pozitioneaza sub stern. Se impreuneaza mainile, impingandu-se cu pumnul abdomenul in sus, in asa fel incat restul de mancare sa poata fi eliminat. Manevra Heimlich se poate repeta pana in momentul in care obiectele de pe trahee sunt eliminate.
Manevra Heimlich se va realiza cu multa grija in cazul sugarilor. Acesta va fi pozitionat cu fata in jos, sustinut de antebratul mamei, cu capul usor aplecat. Parintii vor bate cu palma pe spatele copilului de mai multe ori, pana atunci cand obiectul va fi eliminat. In cazul in care resturile de mancare nu au fost scoase se poate apasa de maxim cinci ori regiunea abdomenului inferior al bebelusului, de jos in sus.
Respiratia gura la gura reprezinta o alta metoda eficienta de intr-ajutorare a bebelusului.
Verificarea batailor cardiace ale copilului este obligatorie in situatiile de mai sus. Apelarea serviciului 112 se va face ori de cate ori ritmul cardiac incepe sa scada ori atunci cand tegumentele copilului capata un aspect albastru sau cand micutul este pe cale de a-si pierde cunostinta.