Venirea pe lume a bebelusului reprezinta unul dintre momentele mult asteptate in viata oricarei femei. Cu toate acestea, momentul travaliului le sperie pe cele mai multe, modul de manifestare fiind destul de diferit de la caz la caz.
Travaliul reprezinta perioada de dinainte de nastere in care organismul mamei se pregateste pentru expulzia bebelusului din uterul acesteia. De regula, acest moment este insotit de contractii dureroase, fapt care le sperie destul de mult pe gravide.
Cea mai des intalnita practica de calculare a perioadei nasterii face referire la data ultimei menstruatii si nu la data conceperii bebelusului. Cu alte cuvinte, data nasterii bebelusului nu este cunoscuta cu exactitate si tocmai de aceea travaliul poate lua pe nepregatite femeia insarcinata.
Chiar si asa, travaliul este insotit intotdeauna de niste semne ajutatoare prin care mama sa cunoasca ca trebuie sa se indrepte catre maternitate.
Aparitia contractiilor dureroase, eliminarea dopului gelatinos si ruperea apei sunt doar cateva dintre semnele insotitoare ale travaliului.
In sarcina, orice gravida ia cunostinta cu contractiile Braxton Hicks, insa acestea sunt niste forme absolut normale care nu trebuiesc confundate cu contractiile din timpul nasterii.
In cazul in care gravida resimte contractii la intervale destul de scurte, fiind intense si dureroase, de o durata mai mare, atunci mai mult ca sigur va trebui sa se indrepte catre cel mai apropiat spital.
Ruperea apei si eliminarea dopului gelatinos reprezinta, poate, cel mai indicat semn al travaliului. Ruperea apei inseamna pierderea lichidului amniotic in care a vietuit copilul vreme de aproape noua luni. In aceasta situatie, expulzia bebelusului nu va putea avea loc mai tarziu de cateva ore.
Sangerarile slabe in intensitate, durerile acute sunt alte semne care anunta perioada de inceput a travaliului. De asemenea, nasterea este insotita de o presiune la nivelul abdomenului inferior.
Ori de cate ori va confruntati cu astfel de situatii este indicat sa va prezentati la maternitate si sa luati legatura cu medicul specialist obstretician care v-a supravegheat pe toata perioada de sarcina.