Calendarul de fertilitate este foarte important pentru planificarea unei sarcini. Perioada fertila a unei femei ne poate lamuri cu privire la momentul conceperii unui bebelus, dar si asupra duratei ciclului menstrual lunar.
Orice femeie isi doreste sa cunoasca cu exactitate perioada ovulatiei fie pentru a-si planifica mai bine o sarcina, fie pentru a se proteja in fata efectelor nedorite ale unei sarcini neplanificate.
Insemnarile lunare din calendarul de fertilitate pot fi extrem de utile pentru depistarea cu exactitate a perioadei fertile. Cu alte cuvinte, toate datele inscrise aici pot folosi ca mijloc de mijloc de conceptie ori contraceptie in viata oricarei femei.
Asadar, in fiecare luna orice femeie va trebui sa isi inscrie in calendar data primei zile a menstruatiei, precum si durata ciclului menstrual. In acest mod, orice femeie isi va putea calcula destul de usor perioada ovulatiei care va avea loc, de obicei, in cea de-a paisprezecea zi calculata din data primei zile a menstruatiei.
Pentru a-si dovedi eficienta este necesar ca notarile din calendar sa se realizeze pe parcursul mai multor luni – circa cinci, sase luni. In acest fel veti putea observa daca ciclul menstrual are o anumita regularitate si durata, depistand aproape cu exactitate perioada ovulatiei.
Cu toate acestea, specialistii avertizeaza asupra faptului ca acest calendar de fertilitate nu reprezinta cea mai sigura metoda de contraceptie, perioada de ovulatie a unei femei putand avea variatii lunare, ceea ce poate conduce la aparitia unei sarcini in cazul contactului sexual neprotejat. In plus, notarile din calendar trebuie sa fie cat se poate de sigure si exacte. In cazul in care s-a efectuat o greseala intregul calcul menstrual va putea fi inexact.
Metoda calendarului de fertilitate trebuie sa fie completata cu urmarirea temperaturii bazale si a secretiilor cervicale.