In timpul sarcinii, gravida are nevoie de un meniu sanatos si echilibrat, acesta ajutand-o sa se mentina in forma maxima si sa-si duca sarcina la bun sfarsit. Colegii de la nou-nascuti.ro va amintesc ca o alimentatie sanatoasa si echilibrata va ajuta si la dezvoltarea armonioasa a bebelusului.
In primele trei luni de sarcina, nevoile energetice ale unei gravidute raman aproape neschimbate. In functie de activitatea dumneavoastra profesionala si de ponderea pe care activitatile fizice si sportul le au in viata dumneavoastra, 1800-2000 de kilocalorii pe zi va sunt suficiente.
In ciuda posibilelor greturi matinale, este indispensabil sa va asigurati un aport alimentar echilibrat.
De aceea, este recomandabil ca in meniul cotidian sa se afle:
1-3 portii de feculenti pe zi (obtinuti din paste, orez, paine, legume uscate, biscuiti).
2-3 portii de lactate (lapte, iaurt, branza de vaci, branza telemea).
2-3 fructe pe zi (proaspete, compot, sucuri).
200-250 g de carne.
400-700 g de legume proaspete sau gatite.
10-25 g ulei (pentru a va acoperi nevoile de acizi grasi esentiali).
Tinand cont de aceste reguli, iata cum puteti repartiza aceste cantitati de-a lungul meselor de zi cu zi.
Micul dejun
O bautura pentru hidratare (lapte, suc de fructe sau chiar apa).
Paine sau cereale pentru micul dejun, pentru un aport rezonabil de glucide cu eliberare lenta, care va ofera energie pe termen lung.
Un produs lactat, pentru a va oferi o doza buna de proteine animale si de calciu.
Un fruct.
Pranz
Legume fierte sau gatite, ca garnitura sau vegetale pentru salata (morcovi, varza, salata verde, sfecla etc.).
Un produs lactat (lapte, iaurt, branza, crema de branza cu smantana).
O portie de carne, peste sau oua.
Un fruct.
Paste sau paine.
Ulei de masline pentru asezonarea salatei.
Iata si un meniu pentru o zi, special conceput pentru a tine cont de nevoile nutritive ale unei femei insarcinate.
Mic dejun
Un ou fiert tare
80-100 g paine
50 g branza semi-sarata.
150 ml suc de portocale fara adaos de zahar.
Pranz
Paste cu ton si rosii.
Salata verde, asezonata cu ulei de masline si lamaie.
Salata de fructe proaspete (150-200 g), fara adaos de zahar.
Cina
Salata de morcovi rasi si varza, ulei de rapita sau masline si lamaie.
Budinca de branza cu lapte si cascaval ras.
Gratar din piept de pui (100-120 g).
O portocala.