In tarile moderne, homeschooling-ul reprezinta o alternativa moderna si viabila a sistemului de invatamant.
Educatia copilului acasa sau homeschooling face parte din cel mai inovator si sensibil domeniu al invatamantului. Cu toate acestea, o astfel de varianta inca nu a putut fi ratificata si legalizata in tara noastra.
Activitatile homeschooling-ului se vor realiza in baza urmaririi curriculumului national si a programelor educative stabilite la nivelul intregii tari.
In tarile occidentale, homeschooling-ul s-a dovedit a capata destul de multa amploare. Incepand cu secolul al XIX-lea, acest sistem de invatamant a fost introdus pentru prima data in Statele Unite ale Americii, avand in spate o baza legala destul de solida si bine pusa in practica. Austria, Irlanda, Marea Britanie, Franta sau Slovenia sunt alte tari europene care au implementat acest sistem.
In tara noastra, homeschooling-ul poate fi practicat doar in cazul elevilor spitalizati. Internarea intr-o institutie medicala da dreptul parintilor sa ceara deplasarea cadrelor didactice in vederea educarii copilului.
In cadrul acestui tip de invatamant, elevii urmaresc cu mare strictete planificarea din cadrul curriculumului national, dar si al programelor scolare. La sfarsitul oricarei perioade de studiu, elevii sunt evaluati si examinati potrivit reglementarilor nationale. Acestia au dreptul, potrivit legii, de a se inscrie in cadrul institutiilor de invatamant mediu ori superior, educatia de acasa fiind destul de complexa.
Avantajele homeschooling-ului sunt destul de numeroase. Pe de o parte, elevii vor beneficia de toata atentia profesorului, nu vor mai pierde timp pentru deplasare si vor fi mult mai protejati in fata delincventei juvenile existenta in scoli.
Psihologii sunt de parere ca acest sistem de invatamant nu este in avantajul copiilor, intrucat acestia nu se vor mai putea integra atat de usor in colectiv, putand fi mult mai timizi si introvertiti decat copiii integrati intr-un colectiv numeros.