Chiar daca nasterea prin cezariana scuteste femeia de durerile din timpul travaliului, in realitate recuperarea dupa interventia chirurgicala poate fi mai lunga si putin mai dureroasa.
Orice viitoare mamica se teme de durerile provocate de nastere si isi doreste sa afle secretul unei nasteri linistite si cu o recuperare rapida si deloc dureroasa.
Nasterea prin cezariana presupune extragerea bebelusului de catre medici printr-o incizie realizata la nivelul abdomenului inferior. Ca orice interventie chirurgicala, pana si cezariana presupune existenta unei plagi ce necesita un timp mai lung pentru recuperare. Chiar daca nasterea normala este mai dureroasa in momentul travaliului si al expulziei bebelusului, in realitate cezariana este mai dureroasa in timpul recuperarii postpartum.
Iata cateva trucuri pentru ca nasterea prin cezariana sa fie mai putin dureroasa, iar recuperarea postpartum sa poata fi depasita mult mai usor:
- Incearca sa te odihnesti cat poti de mult in timpul sederii tale la terapie intensiva – aici, nu vei avea voie sa te dai jos din pat si va trebui sa respecti cu strictete ceea ce ti se comunica de catre cadrele medicale de specialitate;
- Solicita ajutorul cadrelor medicale si accepta analgezicele recomandate de catre medic;
- Miscarea si recuperarea mobilitatii fizice – a doua zi, medicii iti vor recomanda sa incepi sa iti recapeti mobilitatea fizica. Acestia iti vor cere sa te dai jos din pat si sa pasesti cu atentie, parcurgand, la inceput, distante mai mici, pentru ca ulterior sa poti sa mergi singura direct in salonul bebelusului;
- Respecta regulile de igiena – ingrijirea plagii este absolut necesara pentru ca recuperarea postpartum sa fie mult mai rapida, fiind ferita de infectii. Medicii recomanda pansarea in continuare a zonei, evitarea bailor calde si udarea plagii, dar si eliminarea din obiceiurile zilnice a dusurilor interne;
- Gaseste in puiul tau alinarea de care ai nevoie – dupa nastere, vei observa ca puiul tau are mai multa nevoie de tine, fiind atat de singur intr-o lume atat de noua. Tocmai de aceea, orice mamica isi va gasi alinarea in bebelusul abia nascut, recuperandu-se mult mai usor decat ti-ai inchipui si totul pentru a veni in sprijinul celui mic.