Dermatita de scutec a nou-nascutului este o afectiune destul de frecventa in primele luni de viata.
De regula, aceasta se manifesta prin aparitia unor iritatii si a unor eczeme in zona scutecului, pielea nou-nascutului fiind extrem de sensibila. De cela mai multe ori, simptomatologia dermatitei de scutec este destul de neplacuta. Starea de mancarime pe care o genereaza aceasta ii creaza nou-nascutului o stare de iritatie si de agitatie destul de pronuntata.
Dermatita de scutec apare datorita contactului dintre piele cu materiile fecale ori urina din scutec. Pielea copilului este extrem de sensibila, mediul acid de la nivelul scutecului putand determina iritarea zonei funduletului.
Potrivit medicilor, aceasta este o afectiune pe care o experimenteaza aproape toti copiii abia nascuti. Acest lucru se datoreaza sensibilitatii tegumentelor, dar si acomodarii nou-nascutului cu mediul nou de viata.
In cazul in care nu este tratata la timp si in mod corespunzator, dermatita de scutec poate crea probleme grave, infectand zona afectata si creand anumite ulceratii dureroase si greu tratabile.
Medicii sunt de parere ca tratamentul dermatitei de scutec consta in indepartarea cauzelor care au determinat aparitia iritatiilor. Tocmai de aceea, parintii trebuie sa manifeste destul de multa prudenta atunci cand aleg scutecul celui mic. Ori de cate ori observa ca scutecul nu ii prieste nou-nascutului, parintii vor trebui sa aleaga alt gen de scutece. In cazuri mai grave, pana la vindecarea zonei, este recomandat ca nou-nascutul sa nu mai poarte scutec, procesul fiind mult mai rapid.
Schimbarea scutecelor se va face mult mai des decat de obicei. In primele luni de viata, copilul va trebui schimbat uneori chiar si de zece ori pe zi. Dupa schimbarea scutecului este indicat ca mama sa spele zona cu apa calduta si sa o stearga prin tamponare, destul de atent.
Din punct de vedere medicamentos este recomandat tratamentul antifungic. Pudra de talc reprezinta o alta solutie, insa nu va trebui sa se faca exces intrucat contine niste particule extrem de fine ce pot fi inhalate in timpul respiratiei.