Nu exista o varsta general valabila pentru a dezobisnui un copil de biberon, dar se poate face cu succes atunci cand copilul este suficient de mare pentru a bea lapte dintr-o cana. Folosirea canii este o metoda corecta pentru imbunatatirea coordonarii mana-gura.
Semne care arata ca bebelusul este pregatit sa renunte la biberon:
– daca priveste tinta in jur in timp ce suge din biberon,
– daca mesteca tetina in loc sa suga
– daca incearca sa se traga inapoi inainte de a termina sticla
Iata cateva sfaturi prin care il puteti dezvata mai usor pe cel mic de biberon:
– Dezvatarea de biberon este de multe ori usor de facut prin introducerea ocazionala in alimentatie a lichidelor, a preparatelor din lapte praf sau a apei oferite cu ajuorul canitei. O canita ceva mai grea, cu doau toarte si cu cioc este ideala pentru copilul neobisnuit sa bea.
– In cazul in care copilul tau este puternic atasat de biberon si refuza sa bea lapte din ceasca, nu dispera. Continua sa-i oferi cana. Desi ii poate parea la inceput ca o jucarie, poti sa-l ajuti aratandu-i pentru ce foloseste. Pastreaza o atitudine obisnuita, iar cand chiar va incepe sa ia o sorbitura sau doua, ceea ce probabil ca va face, nu il forta mai mult.
– Ofera-i copilului laptele sau sucul dintr-o canita, impreuna cu alimentele solide pe care i le dai la ora mesei. Ar putea fi utila reducerea cantitatii pe care in mod normal o pui in biberon inainte de a trece la cana.
– Dupa ce copilul incepe sa mearga singur in picioare, dezvatarea va fi mai usoara daca ii dai sa bea din biberon doar atunci cand il tii in poala. Va trebui sa fii ferma, iar incantarea lui pentru indemanarile sale motorii recent descoperite va inlocui treptat interesul pentru biberon.
– Multi copii renunta cel mai greu la perioada de hranire cu biberonul de la ora de culcare sau de dimineata.