„Mami, mi-e rau!” – nu o singura data ai auzit aceasta formula spusa de copilul tau care nu dorea sa mearga la scoala. In acest fel, parintii se vad pusi in fata unei mari dileme, nestiind daca copilului ii este intr-adevar rau sau nu, daca il doare burtica sau capul in mod real sau este doar o inchipuire a scolarului lenes.
Orice copil ajunge ca macar o singura data sa isi pacaleasca parintii, afirmand ca ii este rau. Chiar daca, initial, parintilor li se pare destul de haios modul in care scolarul ajunge sa se vaite de teama de a nu mai fi trimis la scoala, in realitate specialistii sunt de parere ca aceste forme de manifestare ar trebui eradicate din pripa.
Pusi in fata acestei situatii, multi parinti nu cunosc cum anume sa reactioneze. Unii sunt mai fermi si isi cearta copilul ori de cate ori observa ca se preface pentru a nu merge la scoala, iar altii sunt mult prea indulgenti si cad in aceasta capcana chiar cu voia lor. Ambele tipuri de comportament ar trebui descurajate.
Psihologii considera ca nici starea de agresivitate verbala si nici indulgenta nu sunt comportamente care trebuiesc tolerate. Acestia sunt de parere ca parintii ar trebui sa isi vada in continuare de activitatile lor zilnice, sa isi duca copilul la scoala ori la gradinita, spunandu-i ca daca starea lui se va agrava, doamna invatatoare il va conduce la cabinetul medical pentru ingrijiri de specialitate. In acest mod, copilul va observa din atitudinea parintilor mai multa fermitate, comportamentul sau fiind corectat inca din primul moment.
In astfel de situatii nu este indicat ca micul pacient sa fie tratat medicamentos. Orice administrare de tratament se va face potrivit prescriptiilor medicale, tinand cont de recomandarile si indrumarile medicului specialist pediatru. Cu alte cuvinte, nu abuzati de medicamente fara a exista un motiv palpabil. In cazul in care copilul nu a fost descurajat, iar acesta continua sa va minta poti face o programare la un cabinet medical de specialitate in vederea investigarii si diagnosticarii afectiunii de care este suferind scolarul. In cazul in care medicul confirma ca scolarul este bolnav, il puteti retine acasa, administrandu-i tratamentul recomandat. In caz contrar, descurajati-i o astfel de atitudine inca din primele momente.