Nasterea copilulului este o perioada pe cat de frumoasa, pe atat de stresanta pentru viata de cuplu.
Viata de cuplu dupa nastere ar putea avea de suferit in cazul in care partenerii nu sunt atenti unul cu celalalt, sarcinile si responsabilitatile fiind impartite in mod inegal.
Dupa nastere, femeia este mult mai preocupata pentru ingrijirea copilului, putandu-i arata indiferenta partenerului de cuplu. Tocmai de aceea, este indicat ca grijile si responsabilitatile sa devina sarcini comune, fiind impartite cu multa atentie intre cei doi parteneri. In cazul in care proaspata mamica manifesta anumite stari depresive, barbatul va trebui sa cunoasca ca astfel de stari sunt normale in toata aceasta perioada, lahuzia predispunand gravida la un stres mult mai intens decat in mod obisnuit. Tocmai de aceea, psihoterapeutii recomanda ca partenerul de cuplu sa manifeste cat mai multa intelegere si atentie fata de femeie, fiind mult mai sensibila decat oricand altcandva.
In plus, proaspata mamica nu va mai fi la fel de atragatoare ca in perioada de dinainte de sarcina. Este posibil ca transformarile din timpul sarcinii sa determine un surplus de kilograme destul de mare, lucru care o va face sa se simta destul de neatragatoare. Vergeturile, caderea parului cu care se poate confrunta femeia in tot acest timp.
Barbatul nu va trebui sa o critice si nici sa o priveasca mai distant. Acesta trebuie sa se gandeasca la faptul ca mamica va reveni la forma de dinainte de sarcina, fiind la fel de frumoasa si atragatoare. Toate aceste schimbari sunt determinate de modificarile hormonale produse de organism in timpul sarcinii si dupa nastere.
In perioada de lahuzie, femeia nu va trebui sa intretina raporturi sexuale cu partenerul de cuplu. Medicii recomanda o perioada de refacere a organismului, ce necesita un minimum de sase saptamani de abstinenta sexuala. Nu trebuie sa uitati sa folositi si alte metode de manifestare a dragostei in cuplu.