O scurta analiza a secretiilor cervicale, masurarea temperaturii bazale, asa-numita temperatura a corpului unei femei aflat in stare de repaus, dar si verificarea pozitiei cervixului, reprezinta trei modalitati prin care orice tanara femeie care isi doreste sa ramana insarcinata sau sa evite conceptia poate afla date sigure despre depistarea starii de fertilitate in care se afla organismul acesteia sau mai exact, cele trei forme enumerate mai sus, vor da o indicatie cu un procent de peste 90% cu privire la starea de ovulatie a unei femei, stare in care organismul devine un mediu propice pentru instalarea unei sarcini.
Pozitia cervixului sau asa numita parte inferioara a uterului capata cateva modificari pe tot parcursul ciclului menstrual. Inainte ca ovulatia sa aiba loc, in prima parte a ciclului menstrual, cervixul este lasat mult mai in jos, fiind uscat si capatand o pozitie destul de ferma. Atunci cand femeia se afla in apropierea momentului ovulatiei acesta se ridica, se deschide si devine mai moale, favorizand in acest fel transportul spermatozoizilor catre uter si in acest mod fecundarea ovulului eliberat de catre ovar. Dupa ce ovulatia tocmai a trecut, acesta va reveni la pozitia initiala, fiind iarasi ferm, uscat si lasat destul de jos in vagin.
Pentru efectuarea unei astfel de verificari este recomandat ca:
– aceasta analiza a pozitiei cervixului sa se faca in fiecare zi cam la acelasi interval orar;
– sa fie indeplinite conditiile de maxima igiena, astfel nu uitati sa va spalati pe maini;
– puteti sa executati acest procedeu mult mai usor de pe scaunul de toaleta.
Chiar daca pare un lucru aparent banal, coroborarea acestei verificari cu ceilalti doi parametri (masurarea temperaturii bazale, dar si verificarea secretiilor cervicale) va poate aduce date sigure despre starea de ovulatie a dumneavoastra, fiind un moment prielnic pentru aparitia unui bebelus in viata dumneavoastra.
Articol realizat de Tatiana Tuţă