Intarzierea taierii cordonului ombilical al nou-nascutului poate influenta sanatatea acestuia – este concluzia la care au ajuns mai multi cercetatori americani.
Potrivit Federatiei Ginecologilor si Obstreticienilor din Statele Unite ale Americii, taierea cordonului ombilical al nou-nascutului va trebui sa fie putin amanata, realizandu-se dupa primele trei minute ale nasterii. Acestia au ajuns la aceasta concluzie incercand sa demonstreze faptul ca taierea cu intarziere a cordonului ombilical poate determina un flux mai mare de sange ce va intra in organismul micutului, ferindu-l in acest fel de efectele nocive ale anemiei si deficitului de fier.
Cu alte cuvinte, in cazul in care medicii ar taia cordonul ombilical al nou-nascutului cu o intarziere de circa trei minute si nu imediat dupa expulzia acestuia, atunci acesta ar putea fi protejat de eventualele pericole ale declansarii anemiilor, avand o cantitate de fier destul de mare in organism.
Cu toate acestea, metodele traditionale practicate de catre medici par sa invinga in continuare, contrazicand aceste teorii. Tot mai multi medici specialisti obstreticieni nu doresc sa amane acest moment, taind imediat dupa nastere ombilicul copilului. Asadar, pentru a avea sanse de izbanda o astfel de cercetare ar trebui sa fie transpusa intr-o adevarata teorie ce va trebui respectata cu strictete de catre medici. Chiar si asa, mentalitatile medicilor par sa nu iasa din tiparele cu care au fost obisnuiti pe parcursul intregii lor activitati.
Intarzierea taierii cordonului ombilical al nou-nascutului nu creaza niciun impediment si nici nu ii pune viata ori sanatatea acestuia in pericol. Amanarea acestui moment tine, mai degraba, de optiunea fiecarui medic si nu de o procedura medicala ce trebuie respectata.
Organizatia Mondiala a Sanatatii este de parere ca o astfel de practica ar trebui in asa fel implementata in asa fel incat sa fie transpusa la rang de regula de la care nu ar trebui sa se abata nicio procedura medicala, tinand cont de importanta amanarii acestui moment. Viata si sanatatea celui mic ar trebui sa primeze in fata oricaror reguli ori tehnici medicale traditionale, considera cercetatorii.