Atunci cand iti doresti sa concepi un bebelus este nevoie ca ambii parteneri de cuplu sa fie perfect sanatosi. Vitaminele pot fi administrate atat pentru a regla fertilitatea feminina, cat si pentru cea masculina, avand un rol deosebit de important.
Fertilitatea masculina este, de cele mai multe ori, influentata de o alimentatie sanatoasa, echilibrata, cu un continut ridicat de vitamine si minerale. Asadar, suplimentele alimentare sunt benefice pentru cresterea capacitatii de a concepe. De asemenea, un regim alimentar sanatos poate influenta destul de mult dorinta de a avea un copil.
Zincul, seleniul, vitamina B 12, vitamina C, vitamina E, aminoacizii si acizii grasi sunt suplimentele de vitamine si minerale de care are nevoie un barbat pentru a concepe bebelusul mult visat, concretizandu-si visul de a deveni tatic.
Zincul poate fi regasit in stridii, carne rosie, oua, seminte de dovleac. Acesta influenteaza calitatea spermei, mobilitatea si viabilitatea spermatozoizilor. De asemenea, o alimentatie bogata in zinc influenteaza diviziunea celulara si creste libidoul sexual. Portia zilnica de zinc recomandata in preconceptie poate varia intre 15 si 30 mg.
Vitamina C asigura motricitatea spermatozoizilor. Medicii recomanda un consum regulat de citrice, sparanghel, brocolli, rosii, capsuni, etc.
Nucile asigura cantitatea de seleniu necesara pentru a regla fertilitatea masculina. Acesta influenteaza mobilitatea spermatozoizilor, dar si gradul de viabilitate. In plus, seleniul este responsabil cu prevenirea malformatiilor si anomaliilor genetice ale fatului.
Vitamina E creste nivelul de testosteron din organism. Doza zilnica recomandata este de 200 mg/zi. Migdalele, rosiile si avocado au un continut ridicat.
Vitamina B 12 se poate regasi in somon, ficat si iaurt. Acestea contribuie la calitatea spermei.
Coenzima Q10 poate influenta capacitatea spermatozoizilor de a ajunge la destinatie si de a intalni ovulul in vederea fecundarii. Aceasta poate fi regasita in carnea rosie.
Acizii grasi pot fi regasiti in ton, macrou, sardine sau somon. Contribuie la calitatea spermei si previne anomaliile genetice.