Depistarea perioadei fertile poate ajuta la posibilitatea de a ramane insarcinata, dar si la evitarea unei sarcini nepoftite. Printre principalii indicatori care iti pot indica momentul ovulatiei se numara masurarea temperaturii bazale, modificarea secretiilor cervicale, dar si modificarea pozitiei cervixului. Printr-o simpla analiza a acestor factori poti determina mai usor perioada ovulatorie, avand posibilitatea de a ramane insarcinata.
Temperatura bazala reprezinta un parametru de baza in observarea careia femeia trebuie sa urmeze cativa pasi:
– sa folosesca un termometru special creat pentru o asemenea operatie;
– sa nu uite sa scuture termomentrul inainte de a-l aplica;
– tine termometrul cel putin 5 minute inainte de a-l verifica;
– lasa termometrul cat mai aproape de patul tau;
– ia-ti temperatura in fiecare dimineata inainte sa te scoli din pat;
– incearca sa mentii o anumita ora pentru masurarea temperaturii bazale;
– noteaza valorile intr-un carnetel.
Chiar daca adesea se vorbeste despre masurarea temperaturii bazale, nu toti stiu ce anume presupune acesta. Temperatura bazala inseamna temperatura corpului aflat in stare de repaus. De regula inainte de ciclul menstrual, datorita prezentei estrogenului in organism, temperatura este mai mica, intre 36,1 si 36,4 grade. Ulterior, prin actiunile progesteronului, corpul se va incalzi usor, cu valori cuprinse intre 0,4 si 0,6 grade. O valoare mai ridicata poate depista aparitiei ovulatiei, dar si existenta unei sarcini, in cazul in care aceasta se mentine un timp mai indelungat.
Cu toate ca asemenea valori mai crescute pot fi o cauza a aparitiei ovulatiei in organismul femeii, totusi, in conditii de stres, febra, consum de bauturi alcoolice sau tulburari ale somnului, aceasta temperatura se poate mentine crescuta, eliminand astfel aparitia ovulatiei.
Pentru o buna evidentiere este necesar utilizarea unui carnetel in care sa notezi atat temperatura masurata zilnic, cat si aparitia ciclului menstrual sau dupa caz absenta acestuia. Asemenea notite te vor ajuta in fata intrebarilor medicului specialist atunci cand optezi spre a ramane insarcinata sau spre a evita un asemenea lucru.
Articol realizat de Tatiana Tuţă