Anemia este o problema comuna in timpul sarcinii. Daca suferi de anemie, tratamentul este foarte important, atat pentru tine, cat si pentru copil. Daca esti anemica, nu te vei simti bine pe timpul sarcinii, vei obosi mai repede si vei avea ameteli. Afla mai multe despre anemie de la colegiii de la nou-nascuti.ro
In organismul tau, se mentine un echilibru intre producerea celulelor de sange care duc oxigenul la restul corpului si distrugerea acestora. Anemia inseamna faptul ca numarul celulelor rosii este mic.
In timpul sarcinii, numarul celulelor rosii din corpul tau creste. Volumul plasmei (partea lichida a sangelui) se mareste, de asemenea, cu un procent. Doctorul va mentine sub supraveghere aceste schimbari la nivelul sangelui cu ajutorul masurarii nivelului de hematocrite. Hematocritul este o masura (calculata in procente) care ne arata cate celule rosii exista in sange. Medicul va testa si nivelul de hemoglobina din sange. Aceasta din urma, este o proteina care se afla in compozitia celulelor rosii. Daca suferi de anemie, hematocritul va fi mai mic de 37, iar nivelul de hemoglobina se va situa sub 12.
O testare a hematocritului este de obicei realizata la prima vizita medicala prenatala, impreuna cu alte analize. Este posibila repetarea acesteia o data sau de doua ori pe parcursul sarcinii si se va efectua mai des daca esti anemica. Aceste lucruri le va decide medicul.
De obicei, la nastere se pierde o cantitate oarecare de sange. Daca esti anemica cand intri in travaliu, creste posibilitatea de a necesita o transfuzie de sange dupa nastere. Daca suferi de anemie, urmeaza sfaturile doctorului referitoare la dieta si la suplimentele vitaminice.
Anemia feripriva
Cel mai obisnuit tip de anemie care apare in timpul sarcinii este anemia prin deficit de fier. In timpul sarcinii, copilul foloseste o parte din rezervele de fier din corpul tau. Daca suferi de anemie feripriva, organismul nu va mai dispune de suficient fier pentru a fabrica eritrocite, pentru ca fatul preia fier pentru propriile celule rosii.
Majoritatea vitaminelor prenatale contin fier, dar acesta poate fi luat si separat. Daca nu poti lua vitamine prenatale, ti se va recomanda sa iei, in schimb, 300-350 mg de suflat feros sau gluconat feros de 2 sau de 3 ori pe zi. Fierul este cel mai important element necesar in sarcina.
Dar chiar si luand acest supliment, unele femei gravide pot prezenta anemie feripriva. Exista mai multi factori care conditioneaza predispozitia catre aceasta problema in timpul sarcinii. Printre ele, se numara:
- sangerarile din timpul sarcinii
sarcina multipla
operatii anterioare ale stomacului sau ale intestinului subtire (ceea ce face dificila absorbtia unei cantitati optime de fier inainte de sarcina)
consum excesiv de antacid (substanta care neutralizeaza aciditatetea stomacala), ceea ce provoaca scaderea absorbtiei fierului
obiceiuri alimentare nesanatoase
Scopul tratarii anemiei feriprive este acela de a creste cantitatea de fier ingerata. Fierul este greu absorbit prin tractul gastrointestinal si trebuie luat in fiecare zi. Se poate administra si sub forma de injectii, dar operatiunea este dureroasa.
Administrarea de suplimente de fier poate produce efecte secundare, ca greata, voma, constipatie. Daca apar astfel de situatii, trebuie sa iei o doza mai mica de fier.
Daca nu poti lua suplimente cu administrare orala, ai nevoie de un meniu care sa includa mancaruri bogate in fier, ca ficatul sau spanacul, care te pot ajuta sa previi anemia. Intreaba-ti medicul care te supravegheaza pe timpul sarcinii despre mancarurile pe care trebuie sa le incluzi in regimul tau alimentar.