Ne aflam in plin sezon calduros, atunci cand temperaturile din termometre depasesc uneori pragul minim de confort, urcand peste valori de 35 grade Celsius. In aceasta perioada parintii trebuie sa se preocupe de sanatatea copiilor lor, hidratandu-i potrivit regulilor medicale.
Tinand cont de faptul ca organismul uman are in alcatuirea sa apa intr-o proportie de peste 70%, hidratarea trebuie sa ocupe un loc important. In timpul primilor ani de viata copiii sunt mult mai expusi riscului de deshidratare decat adultii, mai ales datorita metabolismului.
Potrivit medicilor, alaptarea poate suplini nevoia de apa a bebelusului. Prin laptele matern, cel mic va primi in acelasi timp si o cantitate suficienta de apa in asa fel incat sa se evite pericolele deshidratarii. Odata ce mesele de lapte matern sunt mai rare sau atunci cand mama decide sa isi intarce bebelusul atunci apa va trebui introdusa obligatoriu in dieta zilnica a copilului.
Potrivit cercetarilor medicale un copil cu varsta de pana la sase luni are nevoie de circa 1 litru de lichide pe zi, aport pe care il poate lua prin intermediul alaptarii. Pe masura ce acesta va creste, nevoia de lichide a organismului este mai mare, ajungand la 1,5-2 litri pe zi, cantitate pe care o va lua atat din lapte, apa sau din consumul de fructe, legume, ceaiuri, supe.
In timpul verii, hidratarea este un proces deosebit de important, fiind nevoie de suplimentarea portiei de apa. In cazul in care copilul doreste sa bea mai multa apa nu il impiedicati intrucat cantitatea de apa suplimentara nu ii afecteaza sanatatea.
Iata cateva dintre semnele deshidratarii la copil:
- stare de slabiciune si oboseala;
- paloarea fetei;
- gura uscata;
- senzatie de urinare mai rara;
- lipsa poftei de mancare.
Pentru a preveni toate aceste lucruri parintii trebuie sa le ofere copiilor cat mai multe lichide. Supele, ceiurile, laptele, fructele si legumele proaspete contin surse bogate de apa care ii poate hidrata. De asemenea, in timpul verii parintii trebuie sa isi imbrace copiii in haine lejere, sa foloseasca masuri de protectie solara recomandate de catre medic si sa evite deplasarile in timpul orelor caniculare.