Sarcina reprezinta o perioada de maxima incarcatura emotionala pentru mama, aceasta fiind dornica sa isi tina bebelusul in brate, sa il atinga, sa ii ofere mangaierile sale calde si terne in fiecare moment. Cu toate acestea, invazia hormonala poate aduce o serie larga de modificari in tot acest timp. Femeia va fi surprinsa sa vada cum va experimenta o serie de stari mai putin placute, precum greata si varsaturile, se va putea confrunta cu edeme aparute la nivelul picioarelor si va lua un numar destul de mare de kilograme in greutate. De asemenea, pe parcursul celor noua luni de sarcina, gravida isi va face o serie intreaga de griji referitoare la momentul nasterii, nestiind care este cea mai simpla si mai putin dureroasa metoda de a-si aduce pe lume bebelusul mult visat.
Chiar si asa, exista o serie de lucruri pe care inca nu le cunostei despre sarcina. Mai inainte de toate poti fi surprinsa sa afli ca uterul mamei isi modifica greutatea de pana la 30 de ori. Daca mai inainte de sarcina acesta cantarea cateva grame, in jur de 50, in timpul sarcinii acesta ajunge sa cantareasca circa 1500 de grame, fiind cavitatea in care este purtat bebelusul vreme de noua luni.
Pentru ca sanatatea fatului sa nu fie pusa in pericol organismul gravidei va secreta un volum mai mare de sange decat era firesc. Cu alte cuvinte, cantitatea de sange secretata de organism va creste cu pana la 50%. Acesta va iriga uterul mamei, dar si placenta in care se afla bebelusul.
Pe parcursul celor 40 de saptamani de sarcina, gravida va putea sa capete o alta infatisare – se va ingrasa cu pana la 10-12 kilograme, parul ii va cadea ori i se va indesi, gratie activitatii hormonale tot mai intense, numarul de la incaltaminte va putea fi mai mare cu minim o jumatate de valoare sau chiar mai mult.
Bebelusul isi poate auzi mama – simtul auzului este bine dezvoltat inca din burtica. S-a demonstrat stiintific faptul ca micutul reactioneaza la sunete inalte pe parcursul celor noua luni de sarcina, modificandu-si activitatea uterina. Tocmai de aceea, sunetul mamei, fiind unul extrem de linistitor, il va ajuta sa se dezvolte corespunzator. In plus, tot bebelusul va fi acela care pe parcursul sarcinii va fi hranit cu rezervele nutritive ale mamei. Depozitele de energie ale mamei sunt redirectionate de aceasta data, mai inainte de toate, catre bebelus.
Pentru a face fata nevoilor nasterii organismul va secreta un hormon numit relaxina, factor ajutator pentru ca nasterea sa fie mult mai usor de parcurs. Odata secretat acest hormon va determina articulatii slabe. In aceasta situatie, medicii recomanda femeii mult prudenta.
Chiar daca pare de-a dreptul spectaculos, pana si tatal poate trai cu aceeasi intensitate fiecare moment al sarcinii femeii. Va fi alaturi de ea si va resimti aproape identic starile prin care aceasta trece. Fenomenul este explicat prin sindromul „couvade”, ce a facut sursa a numeroase cercetari stiintifice.