In ultima perioada se vorbeste din ce in ce mai des despre infertilitatea masculina. O calitate slaba a spermei, precum si pierderea mobilitatii spermatozoizilor sunt factori determinanti care pot intarzia momentul venirii pe lume al bebelusului mult asteptat.
Chiar si asa, fertilitatea masculina poate fi afectata de o serie de factori mai mult sau mai putin realizati voluntar de catre barbat. In cazul in care acest tip de infertilitate este asociat cu anumite probleme de sanatate ale femeii lucrurile pot deveni din ce in ce mai suparatoare in relatia de cuplu.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii un barbat trebuie sa produca cu fiecare ejaculare un numar de 15 milioane de spermatozoizi pe mililitru de sperma. Cu toate acestea numarul spermatozoizilor este mult mai crescut, putand ajunge la circa 39 milioane/mililitru sperma analizat. Mobilitatea acestora se va realiza in primele minute de la ejaculare, fiind o metoda de diagnosticare destul de eficienta.
Iata cativa factori care pot influenta fertilitatea masculina:
- Varsta – aceasta reprezinta, poate, unul dintre cele mai importante criterii de selectie de acest gen. Odata cu trecerea anilor, orice fiinta umana nu mai beneficiaza de buna functionare a organismului in ansamblul sau. In cazul barbatilor, aparatul reproducator este destul de mult afectat odata cu varsta. Acestia nu vor mai beneficia de un lichid seminal de aceeasi calitate ca in vremurile tineretii, spermatozoizii pierzandu-si viabilitatea si mobilitatea destul de pronuntat. In plus, barbatii se pot confrunta cu anumite disfunctii erectile.
- medicamentele sau produsele cu continut chimic – medicamentele pot deveni o cauza in cazul infertilitatii masculine. Compusii lor chimici pot dauna destul de mult calitatii spermei. De asemenea, produsele cu un continut destul de crescut de aditivi ori E-uri periculoase pot deveni la fel de nocive. Bauturile carbogazoane, in mod special sucurile bogate in conservanti, cafeina, zahar pot afecta fertilitatea barbatului intr-o proportie destul de mare.
- viciile – fumatul, alcoolul ori drogurile determina accentuarea imbatranirii organismului. Tocmai de aceea, pentru a preintampina astfel de probleme este indicat sa renuntati la ele inca de dinainte de perioada de preconceptie.
- sursele de caldura – mersul pe bicicleta, dusurile calde, sauna, laptopul ori scaunul incalzit al masinii trebuiesc evitate atunci cand iti doresti un bebelus intrucat acestea produc supraincalzirea organelor sexuale masculine si pot determina infertilitate.
Asadar, in preconceptie este indicat sa tineti cont de recomandarile medicilor specialisti si sa incercati sa evitati sa va expuneti riscului infertilitatii.