Cand proaspetii parintii ajung acasa cu nou-nascutul si vad ca cel mic face caca verde, trec prin emotii puternice. Pentru ca cine stie ce culoare ar trebui sa aiba scaunul copilului? Galben, portocaliu, maro? Oare caca verde este un semn ca bebelusul este bolnav, iar parintii trebuie sa se grabeasca la doctor? Sau, poate, este normala aceasta culoare?
Primul scaun al nou-nascutului se numeste meconiu si este de un verde inchis, lipicios si gros. Acesta a fost stabilit in timpul vietii fetale din lichidul amniotic, lichidul sinovial fetal, la care se adauga celulele epiteliale, biliare si alte substante. Acest scaun ar trebui sa intervina nu mai tarziu de a doua zi de viata. In caz contrar medicul neonatolog va trebui sa verifice cauza intarzierii.
Dupa aceea urmeaza asa-numitul scaun de tranzitie (verde maro, cu bucati vizibile de lapte). Din ziua a 5-a, a 6-a de viata, scaunul sugarului ar trebui sa semene cu culoarea si consistenta unei omlete. Scaunul copilului alaptat exclusiv la san va avea consistenta mustarului, va fi plin de cocoloase, precum semintele, iar culoarea poate varia de la galben mustar pana la verde inchis. Scaunul sugarul alimentat atat cu formula, cat si la san poate fi un mix de bronz, galben deschis sau maro verzui si cu o consistenta mai solida decat caca unui copil alaptat.
Scaun verde
Oficial, caca unui bebelus nu ar trebui sa fie verde, dar aceasta culoare este destul de des intalnita si nu inseamna neaparat ca ceva nu este in regula cu copilul. Culoarea usor verzuie poate aparea atunci cand trece mai mult timp pana schimbi scutecul, deoarece scaunul expus la aer se oxideaza. In plus, atunci cand vezi un caca verde, gandeste-te la ceea ce ai mancat tu, draga mamica. Daca, totusi, aceasta situatie persista pentru mai multe zile, intreaba medicul pediatru.
Scaun negru sau verde inchis
Culoarea neagra sau intunecata a scaunului bebelusului poate fi cauzata de anumite alimente (iar in topul listei sunt afinele) sau de suplimente cu fier, care se dau in cazul in care copilul sufera de anemie. Oricare din aceste doua situatii nu reprezinta motiv de ingrijorare si nu necesita interventia medicului.
O a treia cauza pentru un scaun inchis la culoare poate fi prezenta sangelui in caca. Daca banuiti ca aceasta ar putea fi cauza, discutati cu medicul pediatru cat mai curand posibil. Sange in scaun este intotdeauna un semnal alarmant si poate surveni in urma unor alergii alimentare, boli inflamatorii intestinale, o malformatie a intestinelor sau alte boli grave.
Scaun aproape alb
O asemenea culoare poate indica probleme cu ficatul sau sistemul biliar. Luati legatura cu pediatrul in aceasta situatie.
Mucus in scaunul copilului
Mucusul poate sa apara in cantitati mici, atunci cand introduceti alimente noi. Daca este ceva temporar, nu trebuie sa va faceti griji. Daca aceasta situatie persista – consultati medicul pediatru, deoarece acesta poate fi un simptom de alergie alimentara. Mucusul este un simptom de inflamatie, iar apoi apare diareea.
Sange in scaunul copilului
Sangele in scaunul copilului se manifesta sub forma unor scaune inchise la culoare (negru sau verde inchis) sau poate fi vazut clar sub forma unor firicele sau puncte intunecate. Aceasta situatie se poate intampla atunci cand bebelusul sufera de constipatie – firicelele de sange provin de la vasele de sange rupte. Dar cauzele pot fi, de asemenea, mult mai grave. Deci, ori de cate ori vedeti sange in scaunul bebelusului, trebuie sa va adresati medicului pediatru.