Conflictul copii versus parinti a ramas si astazi una dintre marile probleme ale generatiilor.
Toti cei care sunt parinti sunt constienti de faptul ca la un moment dat va aparea intre ei si copiilor lor un anumit conflict, fiecare sustinandu-si punctul de vedere. Intr-adevar, asa este! Desi pare surprinzator, copilul ascultator de altadata se poate transforma intr-unul incapatanat atunci cand vine vorba sa isi apere punctul de vedere.
Daca in trecut conflictul dintre copii si parinti se putea linisti utilizandu-se forta constrangerii fizice sau morale, astazi, copiii devin din ce in ce mai sensibili, fiind incapabili sa treaca cu vederea peste tonul ridicat al parintilor ori peste modurile punitive de rezolvare a conflictelor.
Generatia de astazi isi apara mult mai vehement punctul de vedere in fata parintilor decat cea de ieri chiar si cu riscul supararii celor din jur. Asa se intampla ca uneori conflictele dintre parinti si copii pot porni de la lucruri aparent simple, urmand ca cearta dintre generatii sa se transforme in ceva mult mai serios, in care nimeni sa nu cedeze.
Potrivit psihologilor, astfel de conflicte sunt normale si coincid cu perioada de crestere a micutului. Gestionarea lor va trebui sa se faca cu precadere de catre parinti.
O atitudine mult prea autoritara, utilizarea constrangerii, dar si metodele violente de educatie nu vor aduce rezultatul dorit, ci, din contra, copilul se va impotrivi cu inversunare solutiilor oferite de parinti, facand total invers fata de ceea ce ii este recomandat. Tocmai de aceea, adoptarea unei atitudini calme, o buna comunicare, dar si alocarea unui timp mai mare pentru activitati comune vor contribui in mod benefic la starea de bine in relatia dintre parinti si copii, fiind reguli de educatie pozitiva.
Orice conflict poate fi evitat atunci cand parintii afla din timp ceea ce i se intampla copilului, dar si atunci cand problemele micutului devin preocupari constante pentru acestia. A-i explica copilului in detaliu de ce nu este bine sa se comporte intr-un anumit fel, oferindu-i exemple concise, il va putea face sa inteleaga, depasind cu bine, impreuna orice tensiune.