Nasterea aduce odata cu ea cel mai mare dar pentru bebelus – laptele matern. Inca din timpul spitalizarii proaspata mamica este indrumata asupra celor mai corecte pozitii de alaptare, care sa asigure, in acelasi timp confortul necesar atat pentru mama, cat si pentru bebelus.
Pozitia de alaptare a bebelusului este foarte importanta pentru ca micutul sa primeasca hrana de care are nevoie pentru a creste mare. Imediat dupa nastere mama este indrumata asupra modului in care ar trebui sa isi tina bebelusul in brate, cum sa fie pus la san si cum anume bebelusul sa fie invatat sa prinda sanul pentru a sorbi din laptele matern, atat de gustos si sanatos.
In primele saptamani de viata tot mai multe femei opteaza pentru pozitia „leagan”. Bebelusul este tinut in bratele mamei, ca si cand ar fi leganat, capul fiindu-i sustinut pe bratul mamei. Aceasta pozitie intareste destul de mult legatura materna, micutul simtindu-se ocrotit in bratele mamei sale. In plus, acesta poate inghiti o cantitate destul de mare de lapte, fara a exista pericolul de sufocare.
Pozitia „culcat” este considerata, poate, cea mai comoda pozitie de alaptat. Bebelusul este asezat culcat langa mama care va sta asezata pe o parte. In cazul in care mama isi alapteaza bebelusul in acest fel va trebui sa fie atenta ca acesta sa nu se sufoce. Atunci cand va creste mai mare, pozitia va permite chiar ca mama sa adoarma alaturi de puisorul sau. Este recomandata in cazul nasterilor prin cezariana, atunci cand mama nu isi poate recapata destul de usor mobilitatea.
Indiferent de optiunea aleasa, mama va trebui sa isi supravegheze bebelusul, sa fie sigura ca micutul a apucat corect sanul si ca se poate hrani usor. De asemenea, mama va trebui sa stea asezata intr-un loc confortabil, simtindu-se destul de bine.