Mersul la copii este un proces destul de important pentru dezvoltarea sa, fiind un moment mult asteptat de catre parinti.
Chiar daca in primele luni de viata copilul nu poate face miscari fizice prin incapere, in toata aceasta perioada cel mic isi intareste musculatura si exerseaza cateva din deprinderile mersului.
Cu alte cuvinte, mersul la copii se invata inca din primele luni de viata, cel mic nascandu-se cu acest reflex. In cazul in care este ridicat in plan vertical la numai doua-trei luni de viata, acesta va avea instinctul de a pasi, impingandu-se destul de mult in picioare, dorind sa isi sustina corpul. Bineinteles, acest lucru nu este deocamdata posibil, insa acest tip de exercitii contribuie la intarirea musculaturii, avand rolul de capatare a deprinderilor motrice.
In jurul varstei de patru-cinci luni de viata copilul va putea sa isi sustina singur capul, va sta sprijinit pe manute ore intregi, intarindu-si astfel musculatura capului si gatului – toate contribuind la invatarea mersului mai tarziu.
Mai tarziu, in jurul varstei de sase-sapte luni de viata copilul va putea sa isi sustina corpul, stand in fundulet. De aceasta data, el va fi mult mai puternic si va incerca sa faca primele sale miscari de-a busilea. Cu toate acestea, mersul de-a busilea este invatat bine in jurul varstei de opt luni de viata.
Incepand cu varsta de 9-10 luni de viata copilul se va ridica singur din patut, impingandu-se cu putere in picioare, putand face sustinut primii sai pasi. Asadar, inca de la 10 luni de viata copilul va pune in practica deprinderile mersului, invatate in primele sale luni de existenta.
Cu toate ca va face primii sai pasi, copilul nu este atat de sigur incat sa isi coordoneze miscarile singur. Acesta va fi sustinut ori supravegheat in continuare de catre parinti. Pot exista situatii in care micutul sa inceapa sa paseasca mai tarziu, pe la varsta de 12-13 luni, fara a exista nicio problema de sanatate.
Incepand cu varsta de 18 luni, copilul va capata o siguranta in mers. Acesta va sti cum anume sa isi coordoneze miscarile, va sti sa isi flexeze genunchii, starnit fiind de dorinta de a apuca jucariile dorite, va sti sa alerge si chiar sa danseze.