A fi in forma dupa nastere este dorinta fiecarei proaspete mamici, fiind dornica sa se ocupe cat mai repede de ingrijirea si cresterea corecta a bebelusului.
O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine, minerale, carbohidrati si fibre reprezinta principala conditie pentru ca femeia sa fie in forma dupa nastere. Capcana alaptarii le determina pe tot mai multe femei sa consume alimente cat pentru doi, tinand cont de faptul ca prin laptele matern ajunge sa isi hraneasca bebelusul. In realitate lucrurile nu stau deloc asa, proaspata mamica trebuind sa manance alimente sanatoase, cu un bogat continut de vitamine si minerale in asa fel incat bebelusul sa poata primi tot ceea ce este mai bun.
Va trebui sa evite excesele alimentare si sa deguste din tot ceea ce isi doreste, insa totul numai cu limita. In acelasi timp, nutritionistii recomanda consumul constant de apa – proaspata mamica va trebui sa bea minim 8 pahare de apa pe zi, atat pentru a usura metabolismul, cat si pentru alaptare.
Printr-o alimentatie echilibrata femeia va reusi sa scape de numarul de kilograme acumulat in timpul sarcinii si sa se mentina in parametrii de greutate normali, recomandati de catre medic. Chiar daca isi doreste cu nerabdare sa slabeasca, in realitate revenirea la greutatea normala este un proces mai amplu, avand o durata, poate, la fel de lunga ca si perioada de sarcina.
Pentru a te mentine in forma dupa nastere este important ca femeia sa efectueze exercitii fizice zilnice. Cu toate acestea, ea va trebui sa tina cont de recomandarile medicului, la inceput sa efectueze exercitii usoare, pentru ca ulterior sa le experimenteze pe cele mai grele. Se va putea plimba, va putea alerga sau inota fara a-i fi teama de eventualele probleme ce ar putea surveni.
Controlul medical periodic este obligatoriu imediat dupa nastere. In primele zile – cel mai probabil inainte de externarea din maternitate, cat si la sase saptamani, femeia va trebui sa se prezinte la medicul specialist pentru evaluarea clinica a starii de sanatate. Pe parcursul perioadei de lahuzie, firele se vor resorbi, uterul isi va diminua volumul, iar sangerarile provocate de lahuzie se vor opri. Treptat, femeia se va simti din ce in ce mai bine, isi va recapata mobilitatea si va putea avea grija de puiul sau.