Schimbarea scutecului nou-nascutului reprezinta una dintre primele framantari ale parintilor incepatori. Acestia nu cunosc cum anume sa procedeze, cum ar trebui sa aseze nou-nascutul, cum sa il stearga si mai ales ce fel de scutece sa aleaga.
Schimbarea scutecului nou-nascutului este un proces care implica putina atentie din partea parintilor. Mai inainte de toate, acestia trebuie sa se asigure ca au la indemana tot ce au nevoie pentru ca micutul sa nu stea dezgolit un timp prea lung, existand riscul ca acesta sa raceasca. In plus, tocmai pentru a preveni racelile, temperatura din incapere trebuie sa fie una potrivita, destul de calda, fara curenti de aer.
Atunci cand nou-nascutul trebuie schimbat, parintii vor indeparta cu grija scutecul murdar, avand grija ca micutul sa nu simta niciun disconfort. Imediat dupa, micutul va fi sters fie cu un prosop inmuiat in apa calduta, fie cu servetele umede create special pentru ingrijirea pielii sensibile a nou-nascutului, destul de fine, in asa fel incat pielea acestuia sa nu fie ranita. Nou-nascutul se va sterge de sus in jos pentru a nu exista riscul transmiterii infectiilor in regiunea organelor genitale.
Dupa ce zona este curata si uscata, nou-nascutului i se vor aplica niste unguente pentru a preveni iritatiile, dermatitele sau arsurile pielii provocate de cantitatea destul de mare de amoniac pe care o contine urina. Pudra, desi folosita de parintii nostri, nu este recomandata astazi intrucat, considera specialistii, se emana o pulbere periculoasa ce poate fi inhalata de catre nou-nascut, ingreunandu-i respiratia. In plus, uleiul de masline in asociere cu musetelul pot fi remedii naturale eficiente pentru prevenire acestor tipuri de iritatii ale funduletului nou-nascutului.
Schimbarea scutecului nou-nascutului cu unul nou presupune asezarea acestuia sub funduletul nou-nascutului, avand grija ca benzile adezive sa fie asezate intr-o parte si cealalta a taliei micutului. Ulterior, partea ingusta va fi ridicata printre picioarele nou-nascutului, urmand a fi lipita cu benzile laterale. In cazul in care nou-nascutul nu se simte bine este necesar ca parintii sa dezlipeasca benzile si sa modifice putin pozitia scutecului. De asemenea, organele genitale ale baietilor nu vor fi asezate in jos in asa fel incat sa se evite scurgerea urinei.