Baia copilului mic este foarte importanta pentru ingrijirea sa zilnica. Pielea copilului este deosebit de sensibila si, tocmai de aceea, mai ales in zilele calduroase de vara copilul trebuie sa fie imbaiat in fiecare zi.
Inca din primele clipe de viata, oricarui copil ii place sa faca baie, asemanand foarte mult mediul acvatic cu cel intrauterin, loc in care a stat asezat pe parcursul perioadei de sarcina. Mai ales atunci cand copilul invata deprinderile mersului, baia copilului mic devine o necesitate asigurand respiratia pielii si imbunatatind circulatia sanguina, ajutand in acest fel la relaxarea sa. In timpul verii, caldura pare sa doboare orice persoana, cu atat mai mult pe cei mici. Baia il ajuta sa se revigoreze, racorindu-l.
Cu toate acestea, baia copilului mic reprezinta un moment de temere pentru orice mamica incepatoare. Aceasta va primi totusi sprijinul cadrelor medicale ale maternitatii care ii vor oferi mamei suportul si indrumarile necesare pentru imbaierea corecta a copilului.
Teama de apa poate fi resimtita de orice copil si tocmai de aceea este nevoie ca acesta sa fie lasat sa se acomodeze, fara ca mama sa il forteze.
Pentru a preintampina eventualele probleme este indicat ca micutul sa nu fie introdus direct in apa foarte mare intrucat acestuia i-ar putea fi frica de o cantitate prea mare de apa. Folosirea caditelor de baie poate fi o solutie pentru ca temerile de apa sa poate fi depasite.
In plus, mama va trebui sa dea dovada de miscari ferme, sa comunice permanent cu copilul in timpul imbaierii. De asemenea, se recomanda folosirea covoarelor antiderapante in asa fel incat copilul sa nu se raneasca in timpul imbaierii.
In cazul in care mama isi doreste ca acomodarea cu baita sa fie cat mai rapida este indicat ca aceasta sa vorbeasca permanent cu copilul, sa ii zambeasca si sa ii fredoneze cantecelul preferat. Indiferent de situatie copilul nu va trebui lasat nesupravegheat intrucat pericolele sunt foarte mari.
De asemenea, cantitatea de apa din cada nu va trebui sa depaseasca 10 centimetri, mai ales in primele luni de viata ale acestuia. Adaugarea de apa fierbinte va trebui sa se faca atunci cand copilul nu este inca introdus in cadita in asa fel incat micutul sa nu fie vatamat.
Dupa imbaiere, copilul va fi scos cu ajutorul unui prosop moale si sters cu multa atentie de catre mama.
Produsele folosite la imbaiere trebuiesc a fi antialergene, fara coloranti si fara continut de parfum. Folosirea acestora se va face cu respectarea instructiunilor de folosire de pe ambalaj si respectand termenele de valabilitate ale produsului.