Somnul nou-nascutului ii preocupa destul de mult pe parintii incepatori. Inca din timpul sarcinii acestia incearca sa se informeze asupra perioadei de dupa nastere, incercand astfel sa depisteze eventualele trucuri care sa ii aduca micutului odihna cuvenita pe tot parcursul noptii.
Chiar daca fiecare femeie isi doreste sa aiba parte de o perioada mai putin agitata dupa nastere, in realitate somnul nou-nascutului este destul de fractionat, acesta trezindu-se de mai multe ori pe parcursul noptii, fie datorita nevoii de hrana, precum si din dorinta de a simti apropierea de mama. In plus, afectiunile de care este suferind, temperatura din incapere pot fi alte conditii pentru fractionarea orelor de somn.
In primele zile dupa nastere, nou-nascutul isi doreste sa stea cat mai mult in preajma mamei sale si tocmai de aceea se va putea trezi mai des. In plus, laptele matern se digera mult mai usor decat laptele tip formula, ceea ce ii va crea micutului senzatia de foame. De obicei, intervalul la care se trezeste nou-nascutul este de 3-4 ore. In cazuri rare, cel mic s-ar putea trezi mult mai des in timpul noptii. Febra, colicile abdominale sau starea de rau il pot trezi. In plus, un aer prea calduros ori mult prea racoros il vor deranja pe cel mic, fiind mult mai activ in timpul noptii decat s-ar fi asteptat parintii.
Crearea unui climat optim in incapere, schimbatul scutecului, precum si verificarea starii de sanatate a nou-nascutului sunt conditii pentru ca micutul sa poata dormi linistit, fara a-si fractiona orele de somn.
Cu toate ca multe mamici isi doresc sa gaseasca solutia perfecta, in realitate inca nu a putut fi depistat trucul perfect. Adaptarea mamei la nevoile nou-nascutului reprezinta singurul remediu pentru ca micutul sa poata dormi linistit. De asemenea, in primii ani de viata somnul acestuia este destul de fractionat, cel mic putand dormi intreaga noapte abia atunci cand mama renunta la alaptare, intarcandu-l.