Rezultatele inseminarii artificiale sunt benefice pentru orice cuplu care isi doreste sa aduca pe lume un bebelus. In ultima perioada numarul celor care se confrunta cu probleme de infertilitate este din ce in ce mai mare. Cu toate acestea, pot exista situatii in care infertilitatea sa poata fi tratata ori ajutata cu anumite tehnici medicale, in asa fel incat dorinta partenerilor de a deveni parinti sa poata fi concretizata.
In acest mod, inseminarea artificiala poate ajuta cuplurile care se confrunta cu anumite probleme de infertilitate. De cele mai multe ori rezultatele inseminarii artificiale sunt pozitive, mai mult de 30% din cazuri reusind sa conceapa un copil. Tratamentele hormonale asociate acestei tehnici pot ajuta destul de mult.
Din punct de vedere medical, inseminarea artificiala se realizeaza abia atunci cand femeia se afla in perioada fertila. Tocmai de aceea, se recomanda folosirea testelor de fertilitate, precum si masurarea din timp a temperaturii bazale. In cazul in care ciclul menstrual este regulat, atunci medicii se pot orienta urmarind calendarul de fertilitate al femeii. Sperma este colectata de la barbat cu ajutorul masturbarii. Cu toate acestea, se recomanda ca raporturile sexuale dintre parteneri sa fie interzise cu cel putin trei zile inainte de masturbare in asa fel incat sperma sa fie de calitatea cea mai buna.
Mai inainte de injectare, sperma este spalata in asa fel incat celulele de sperma sa poata fi separate de plasma, introducandu-se astfel singure in uterul femeii. In cazul in care medicii trec peste aceasta procedura, atunci femeia ar putea resimti niste dureri de-a dreptul insuportabile.
In cele mai multe situatii, rezultatele inseminarii artificiale sunt benefice dorintelor de a deveni parinti. Sperma se va introduce cu ajutorul unui tub de plastic foarte subtire fie in colul uterin (inseminare intracervicala), fie in uterul acesteia (inseminare intrauterina). Pot exista cazuri in care inseminarea sa se faca foarte aproape de tuburile falopiene (inseminare intrafalopiana) ori foarte aproape de ovare (inseminare intraperitoneala). Indiferent de situatie, de-a lungul timpului, aceste tehnici si-au dovedit eficienta.
In rare cazuri femeia ar putea resimti dureri abdominale serioase, confundate cu crampele menstruale, sangerari abundente, lesinuri, cefalee. In cazul in care astfel de lucruri se intampla este recomandat a se adresa de urgenta medicului care a efectuat interventia.