Ingrijirea nou-nascutului in primele saptamani de viata reprezinta una dintre marile preocupari ale mamicilor incepatoare. Nu de putine ori acestea ajung sa se simta nestiutoare in fata nevoilor micutului. Cu toate acestea, timpul este solutia sigura pentru ca toate aceste lucruri sa poata fi deprinse cum se cuvine.
Ingrijirea nou-nascutului in primele saptamani de viata este un procedeu destul de complex. Mama va trebui sa tina cont de cele mai elementare reguli de igiena si sa nu faca nicio abatere de la indrumarile medicului neonatolog.
Ombilicul
Pentru a preveni infectarea zonei parintii trebuie sa pastreze ombilicul perfect uscat, folosind prafuri special create pentru a grabi uscarea si caderea sa. Tocmai de aceea, se recomanda a se evita baitele in primele 7-10 zile – perioada in care bontul de cordon ombilical va cadea. Chiar daca bontul pare uscat, parintii nu vor trebui sa traga de acesta, putand vatama zona.
Ochii, urechile si nasul nou-nascutului
Ingrijirea nou-nascutului in primele saptamani de viata are in vedere si insusirea tehnicilor de curatare a ochilor, nasului si urechilor acestuia. Intotdeauna se va folosi compresa sterila, inmuiata in ser fiziologic. In cazul ingrijirii urechilor nu este recomandata folosirea betisoarelor de urechi, curatarea zonei facandu-se cu coltul indoit al scutecului. Ingrijirea ochilor se va face cu comprese sterile, inmuiate in ser fiziologic, cate una pentru fiecare ochi in parte. In cazul obstructiei nazale, parintii vor introduce in fiecare nara a nou-nascutului cateva picaturi de ser fiziologic, urmand ca acesta sa fie extras cu ajutorul dispozitivelor de curatare ori a aspiratorului nazal.
Organele genitale
Fiind considerate zone deosebit de sensibile, organele genitale vor trebui curatate si ingrijite cu multa grija, atat in cazul baietilor, cat si al fetitelor. Dupa fiecare schimbare de scutec, zona va fi curatata cu apa calduta sau cu servetele umede pentru bebelusi. La fetite, se recomanda folosirea compreselor sterile inmuiate in ser fiziologic dinspre fata in spate, in asa fel incat sa se previna infectiile periculoase.
Hainutele nou-nascutului
Hainele nou-nascutului vor trebui sa fie adaptate sezonului in care se afla. In timpul verii se vor folosi hainute lejere, cu maneca scurta, iar in timpul anotimpului racoros se recomanda folosirea pantalonilor lungi si a bluzitelor body cu maneca lunga. Nu este recomandata folosirea caciulitei in casa. De asemenea, hainutele nou-nascutului vor trebui sa fie din bumbac si spalate separat de cele ale parintilor, cu detergenti care sa protejeze pielea sensibila a micutului.
Alimentatia nou-nascutului
Alimentatia nou-nascutului in primele luni de viata se recomanda a fi una naturala, micutul fiind hranit exclusiv pana la varsta de sase luni de viata cu lapte matern. In cazul in care nou-nascutul este hranit cu lapte praf este indicat sa se respecte sfaturile medicului specialist.