Semnele nou-nascutului la nastere pot fi destul de numeroase si de diverse ca forma si structura. Chiar daca unele credinte populare sunt de parere ca semnele nou-nascutului la nastere se datoreaza obiceiurilor mamei in timpul sarcinii in realitate acest lucru este contestat de specialisti.
Alunitele, petele rosii, hemangiomele, petele vasculare sunt doar cateva dintre cele mai frecvente semne de acest gen. Cu toate ca in primii ani ai vietii, acestea pot fi stanjenitoare atat pentru parinti, cat si pentru copii, de regula ele dispar de la sine odata cu trecerea anilor. In cazul in care semnele nou-nascutului la nastere sunt destul de proeminente parintii ar trebui sa ceara sfatul unui medic specialist. In cazul in care acesta constata ca semnul pe care il poarta micutul la nastere nu ar putea sa se retraga de la sine odata cu trecerea anilor atunci ar putea apela la interventiile chirurgicale ori la tratamentele de specialitate pentru indepartarea lor.
Chiar daca acestea nu deranjeaza, de regula, nou-nascutul, pot exista situatii in care astfel de semne sa devina dureroase la atingere, sa sangereze ori sa prezinte riscul unor infectii. In asemenea cazuri se recomanda ingrijirea de specialitate in asa fel incat viata si sanatatea micutului sa nu fie puse in pericol.
Semnele vasculare sunt destul de inestetice. Acestea se prezinta sub forma unor pete rosii, hemangioame ori semne maculare, putand fi asezate atat la nivelul fetei, cat si in alte regiuni ale corpului. De regula, semnele vasculare se datoreaza unei incorecte dezvoltari a vaselor de sange ori datorita faptului ca acestea sunt mai late decat ar fi normal.
Semnele pigmentate apar sub forma petelor de culoarea „cafea cu lapte”, petelor mongoloide ori alunitelor, putand fi asezate oriunde pe suprafata corpului. Dintre toate cele de mai sus, alunitele au nevoie de o ingrijire speciala, putand exista riscul de a se transforma in cancer de piele – melanom.
De obicei, astfel de semne nu necesita un tratament de specialitate, trecerea anilor determinand resorbirea lor. Dintre toate cele expuse mai sus, petele rosii sunt cele mai inestetice. Pentru a preveni situatiile stanjenitoare, parintii pot opta pentru terapiile cu laser. Cu ajutorul laserului, acestea se vor deschide treptat la culoare, vindecand regiunea. Hemangioamele se resorb de la sine, ce-i drept, pe o durata destul de mare, de circa 10 ani.