Alergia bebelusului la laptele de vaca nu este atat de comuna, mai ales in cazul celor alaptati la san. Cu toate acestea, pot exista situatii in care bebelusul sa manifeste anumite simptome de indata ce a consumat lapte de vaca.
Cu toate ca este destul de diferita fata de cea la lactoza, alergia bebelusului la laptele de vaca apare datorita reactiilor alergice ale organismului micutului la una dintre proteinele continute de lapte (cazeina sau proteinele din zer). Cu alte cuvinte, desi compozitia laptelui este destul de variata, micutul va manifesta o reactie alergica doar la una dintre proteinele continute de acesta. O astfel de reactie apare datorita faptul ca sistemul imunitar al bebelusului percepe in mod eronat reactia proteinei in organism. In acest mod, sistemul imunitar incepe sa „lupte” contra acesteia.
Chiar daca se vorbeste despre alergia bebelusului la laptele de vaca, in realitate, reactiile pot fi asemanatoare si in cazul laptelui de capra sau oaie.
De obicei, acest tip de alergie incepe sa se manifeste in primele 48 de ore din momentul consumarii laptelui de vaca. In cazul eliminarii laptelui din organism, reactiile adverse vor inceta. Asadar, ca oricare tip de alergie si cea la laptele de vaca prezinta anumite reactii alergice, uneori destul de greu de tolerat de organimul plapand al bebelusului.
Diareea si varsaturile sunt cele mai comune efecte adverse cu care s-ar putea confrunta bebelusul. Rare sunt cazurile in care alergia la laptele de vaca sa provoace urticarie ori eruptii cutanate. Starea de nervozitate sau problemele de respiratie ar putea insoti acest tip de alergie.
Ori de cate ori observati astfel de reactii imediat dupa ce bebelusul a consumat o anumita cantitate de lapte de vaca este recomandat sa va adresati de indata la medicul specialist pediatru in vederea unor investigatii de specialitate. In cazul in care se constata ca bebelusul este alergic, laptele de vaca ar putea fi inlocuit cu lapte fabricat din soia.