Plansul nou-nascutului este un lucru firesc mai ales in primele luni de viata. Tocmai de aceea, parintii nu trebuie sa se alarmeze atunci cand micutul plange neincetat, cunoscand faptul ca de cele mai multe ori plansul acestuia face parte din categoria reflexelor cu care se naste.
In primele luni de viata, nou-nascutul plange destul de mult. Fie ca ii este foame, sete, are nevoie de dragoste si de atingerile mamei, isi doreste sa fie schimbat, plansul nou-nascutului este o forma de comunicare. Fiind incapabil sa articuleze anumite cuvinte, micutul gaseste de cuviinta sa planga pentru a se face inteles, fiind unul dintre mesajele nonverbale. Intr-adevar, inca din primele clipe de viata, proaspata mamica se va acomoda cu plansul nou-nascutului, fiind capabila sa identifice care este motivul care il nemultumeste.
Potrivit studiilor, atunci cand nou-nascutul plange mama trece printr-o serie de schimbari. Ori de cate ori ii aude supararea secretia de prolactina este mai mare, fapt prielnic perioadei de alaptare. De asemenea, orice mamica va cunoaste tonalitatea plansului nou-nascutului, considerand ca micutul plange intr-un anumit fel atunci cand ii este foame, atunci cand doreste sa fie schimbat sau ii este rau.
Chiar daca plansul este unul dintre reflexele nou-nascutului, acesta nu va trebui neglijat. Orice mamica va trebui sa bage in seama orice semnal venit din partea puiului sau, fiind si o modalitate de apropiere intre cei doi, un act de comunicare. In cazul in care nu il vei baga in seama atunci cand plange, micutul se va simti izolat si destul de singur si, poate, singurul lucru pe care si-l dorea era apropierea de mama sa, mangaierea sa tandra.
Tocmai de aceea, plansul nou-nascutului va trebui insotit de o relatie de dragoste. Ori de cate ori il vei auzi suparat primul lucru pe care va trebui sa il faci este acela de a-l mangaia. In acest mod, relatia mama-copil va fi atat de puternica incat nimic nu i-ar mai putea desparti.
Exista situatii in care unele mamici ajung sa se culpabilizeze atunci cand isi vad nou-nascutul suparat. Cu toate acestea, fiecare mamica va trebui sa cunoasca faptul ca nou-nascutul nu plange din vina sa, ci pur si simplu pentru ca in acest mod poate comunica celor din jur ceea ce i se intampla.
Cu toate ca unii sunt de parere ca plansul ajunge sa intareasca plamanii nou-nascutului, in realitate, un studiu efectuat in anul 1970 a demonstrat faptul ca plasul acestuia ii poate provoca grave probleme de sanatate, influentand cresterea numarului de batai cardiace, dar si scaderea nivelului de oxigen din sange.